ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ε. ΑΒΕΡΩΦ-ΜΕΤΣΟΒΟ

ΤΙΤΛΟΣ :

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ε. ΑΒΕΡΩΦ - ΜΕΤΣΟΒΟ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ:

1988

ΠΕΡΙΟΧΉ:

ΜΕΤΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

10.00 – 16.00 ΕΚΤΟΣ ΤΡΙΤΗΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ/NH:

Μπέτυ Καρατζά

EMAIL:

averoff@otenet.gr

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Λειτουργεί στο Μέτσοβο του νομού Ιωαννίνων από τον Αύγουστο του 1988. Έχει σε μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Γαλάνη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη, Τέτση και πολλών ακόμα. Η Συλλογή έργων τέχνης του μουσείου θεωρείται μια από τις πληρέστερες και σημαντικότερες αυτής της περιόδου.

Η Πινακοθήκη ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ-Τοσίτσα, ο οποίος από παλιά είχε στόχο τη δημιουργία μιας μικρής αλλά εκλεκτής Πινακοθήκης στον τόπο καταγωγής του. Βασικός κορμός της Συλλογής είναι τα 200 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ού αιώνα που συνέλεξε ο ιδρυτής και δώρισε στο Ίδρυμα, μαζί με το σύγχρονο τριώροφο κτίριο που έκτισε ειδικά για να στεγάσει τη Συλλογή του. Το γεγονός ότι η Συλλογή δημιουργήθηκε εξαρχής με σκοπό την ίδρυση Πινακοθήκης καθορίζει ως ένα βαθμό και το μουσειακό χαρακτήρα της.

Το 1994 έγινε η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και λειτούργησε η Νέα Πτέρυγα της Πινακοθήκης. Το κτίριο εκσυγχρονίστηκε, δημιουργήθηκαν νέοι εκθεσιακοί και βοηθητικοί χώροι και η συλλογή εμπλουτίστηκε σημαντικά. Το 2021, χάρη στην πολύτιμη δωρεά του του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ολοκληρώθηκαν όλα τα απαραίτητα έργα ανακατασκευής (αναβατόριο, εξωτερική και εσωτερική ράμπα, ανελκυστήρας, WC AμΕΑ), ώστε η Πινακοθήκη να μπορεί να υποδέχεται πλέον άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα.

Σήμερα, τριάντα χρόνια και πλέον από την ίδρυσή της, τα έργα της Συλλογής έχουν υπερδιπλασιαστεί σε αριθμό, ενώ οργανώνονται σε ετήσια βάση οι μεγάλες περιοδικές εκθέσεις με έργα από άλλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές της χώρας ή του εξωτερικού.

Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την οργάνωση επιστημονικών συμποσίων, ημερίδων, ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δημιουργικών εργαστηρίων, ενώ το Παιδικό Εργαστήρι της Πινακοθήκης λειτουργεί σε τακτική βάση για τα παιδιά της περιοχής. Πλούσια είναι τέλος και η εκδοτική δραστηριότητα του μουσείου.

Με συνείδηση του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραματίζει ένας πολιτιστικός φορέας στην ελληνική επαρχία, η Πινακοθήκη Αβέρωφ φιλοδοξεί να προσφέρει έργο ποιοτικό, με άξονα αναφοράς αφενός τα ιδιαίτερα γνωρίσματα, τα  ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας του Μετσόβου και αφετέρου την ευρύτερη ή και παγκοσμιοποιημένη εικαστική σκηνή.

Το μουσείο σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για περίπου 25.000 επισκέπτες το χρόνο από όλη την Ελλάδα και για πολλά σχολεία της γύρω περιοχής.

  1. Εκθέσεις

Νέα Αποκτήματα 2008-2021

23 Οκτωβρίου 2021 – 10 Ιανουαρίου 2022

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

 

Η έκθεση περιλαμβάνει αποκτήματα έργων από το 2008 έως το 2021, που προέρχονται από δωρεές των ίδιων των καλλιτεχνών αλλά και ιδιωτών. Πενήντα Έλληνες καλλιτέχνες αντιπροσωπεύονται με έργα τους που καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο, από τον 19ο αιώνα (Νικηφ. Λύτρας, Κ. Βολανάκης, Ν. Ξυδιάς Π. Πανταζής, Π. Προσαλέντης, κ.α.) έως και τις μέρες μας. Πρόκειται για έργα πολύ διαφορετικά ως προς την τεχνοτροπία και τα μέσα έκφρασής τους, έργα σημαντικά που συμπληρώνουν την ιστορική συνέχεια της συλλογής ή την επεκτείνουν χρονολογικά ώστε να διαφαίνονται και οι πιο σύγχρονες αναζητήσεις στην ελληνική τέχνη.

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΧΟΡΗΓΟΣ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα • Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε

Τόποι δημιουργίας, αφιέρωμα στο Μέτσοβο

19 Οκτωβρίου 2019 – 12 Ιανουαρίου 2020

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

 

Οι καθιερωμένες φθινοπωρινές εκδηλώσεις της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ για το έτος 2019 σηματοδοτήθηκαν από μια διπλή επετειακή γιορτή: Τη συμπλήρωση, αφενός, των 30 χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης στο Μέτσοβο και, αφετέρου, των 60 χρόνων από την αναμπέλωση των άγονων πλαγιών της περιοχής και τη δημιουργία του γνωστού σήμερα κρασιού «Κατώγι» από τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Έτσι οργανώθηκε μια φιλόδοξη εικαστική παραγωγή, μια επετειακή έκθεση, στην οποία συμμετείχαν με πρωτότυπο έργο τους 64 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες. Η έκθεση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επιμέλεια: Λίνα Τσίκουτα-Δεϊμέζη

ΧΟΡΗΓΟΣ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα • Περιφέρεια Ηπείρου & Δήμος Μετσόβου • Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε • Alpha Bank

Δημιουργικές Συναντήσεις 2017 Μιχάλης Κατζουράκης, Πέγκυ Κλιάφα, Βασίλης Γεροδήμος – Μεταμορφώσεις της ύλης

21Οκτωβρίου 2017 – 15 Ιανουαρίου 2018

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο/ Αμπελώνες Γινιέτς, Μέτσοβο

 

Η διοργάνωση περιλάμβανε δύο σκέλη. Από τη μία δημιουργήθηκαν ειδικά για το Ίδρυμα και την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, τρία έργα μνημειακών διαστάσεων, που κατασκευάστηκαν ειδικά για την βουνοπλαγιά του Γινιέτς και συνομιλούν με το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του αμπελώνα και από την άλλη, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, παρουσιάστηκαν τρεις αναδρομικές εκθέσεις των τριών καλλιτεχνών. Ο Μιχάλης Κατζουράκης (1933) παρουσίασε μία επιλεκτική και αντιπροσωπευτική αναδρομική έκθεση. Η έκθεσή του περιλάμβανε 50 περίπου έργα, που διατρέχουν όλη την εξέλιξη της δημιουργίας του πρωτοποριακού καλλιτέχνη, κατά ενότητες, από το 1950 μέχρι σήμερα . Η Πέγκυ

Κλιάφα (1967) και ο Βασίλης Γεροδήμος (1977), παρουσίασαν από 10 αντιπροσωπευτικά έργα, της παραγωγής τους των τελευταίων ετών, αφ’ ότου αποφοίτησαν από την ΑΣΚΤ.

Επιμέλεια: Λίνα Τσίκουτα-Δεϊμέζη

ΧΟΡΗΓΟΙ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα • COSMOTE • Εκπαιδευτήρια Γείτονα • Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε

Ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός και η ιστορική ειδησεογραφία

24 Σεπτεμβρίου 2016 – 9 Ιανουαρίου 2017

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

 

Έκθεση μιας μικρής ενότητας δώδεκα έργων του Ροϊλού με ιστορικό περιεχόμενο, που προήλθαν από διάφορα μουσεία της χώρας μας, καθώς και πληροφοριακό υλικό και φωτογραφίες που εστίασαν σε τρεις βασικούς άξονες: Α) Ο ζωγράφος και η εποχή του, Β) Τα ιστορικά γεγονότα που αποθανάτισε με την τέχνη του, και Γ) Η τέχνη της Συντήρησης: τα μυστικά της και η σημασία της στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επιμελήτρια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

Εικαστικές παρεμβάσεις στο μονοπάτι της αρκούδας

12 Σεπτεμβρίου 2015

Δάσος Θέση Πολιτσόρα, Μέτσοβο

Η Πινακοθήκη Αβέρωφ, σε συνεργασία με το καθηγητή γλύπτη Γιώργο Χουλιαρά και ομάδα αποφοίτων και φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, συνέχισαν για δεύτερη χρονιά την γόνιμη συνεργασία τους, ολοκληρώνοντας μια σειρά εικαστικών επεμβάσεων κατά μήκος της μικρής χαρτογραφημένης διαδρομής στο βιότοπο της αρκούδας «Στα χνάρια της αρκούδας». Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Χουλιαράς, καθηγητής Γλυπτικής, ΑΣΚΤ, Ανδρέας Αραπάκης, απόφοιτος ΑΣΚΤ, Σπύρος Λισγάρας, απόφοιτος ΑΣΚΤ, Λέανδρος Ντόλας, απόφοιτος ΑΣΚΤ, Ηλίας Τσώλης, φοιτητής ΑΣΚΤ, Αντώνης Χαλυβίδης, φοιτητής ΑΣΚΤ.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα»: Γνωρίζοντας τη νομαδική και μετακινούμενη κτηνοτροφία στη Μεσόγειο

29 Ιουλίου - 14 Σεπτεμβρίου 2015

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ φιλοξενήθηκε η έκθεση «στο διάβα», ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι στη Μεσόγειο, κάνοντας στην Ελλάδα την έκτη στάση της μετά από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία και πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της στην Τουρκία. Πρόκειται για μια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μετακινούμενη και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο της διεθνούς οργάνωσης για την αναγνώριση και διατήρηση πολιτιστικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, το Μεσογειακό Δίκτυο για τη Φύση και τον Πολιτισμό (Mediterranean Consortium of Nature and Culture). Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώθηκε από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου.

«Εικαστικές παρεμβάσεις στο μονοπάτι της αρκούδας»

28 Σεπτεμβρίου 2014

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ πραγματοποίησε τη δράση αυτή σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών από το Εργαστήρι του καθηγητή γλύπτη κ. Γιώργου Χουλιαρά της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ο καταξιωμένος γλύπτης, μαζί με μια ομάδα τελειοφοίτων και αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ., φιλοξενήθηκαν για δύο βδομάδες στο Μέτσοβο και σ’ αυτό το διάστημα δημιούργησαν πρωτότυπα έργα γλυπτικής κατά μήκος της μικρής χαρτογραφημένης διαδρομής στο βιότοπο της αρκούδας «Στα χνάρια της αρκούδας». Πρόκειται για εικαστικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο, με απλά υλικά, όσο το δυνατόν οικολογικά, να αναδείξουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου και να διερευνήσουν τη σχέση του γλυπτού με τον περιβάλλοντα χώρο του δάσους. Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Χουλιαράς, καθηγητής Γλυπτικής, ΑΣΚΤ, Ανδρέας Αραπάκης, απόφοιτος ΑΣΚΤ, Σπύρος Λισγάρας, απόφοιτος ΑΣΚΤ, Λέανδρος Ντόλας, απόφοιτος ΑΣΚΤ, Ηλίας Τσώλης, φοιτητής ΑΣΚΤ, Αντώνης Χαλυβίδης, φοιτητής ΑΣΚΤ.

Γνωρίστε το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη

28 Σεπτεμβρίου – 12 Δεκεμβρίου 2014

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

 

Θεματική έκθεση 60 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, που φιλοτέχνησαν τα έργα τους ύστερα από πρόσκληση της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσολογγίου στο διάστημα 2005-1014. Η έκθεση αναδεικνύει την πλούσια ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση της Ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου.

 

Νεοελληνική Τέχνη: Θησαυροί από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

20 Iουνίου – 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη

Μια σημαντική ενότητα 85 έργων Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ου αιώνα από την μόνιμη Συλλογή της Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, εκτέθηκαν στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη.

Επιμέλεια: Τάκης Μαυρωτάς

 

Δημιουργικές Συναντήσεις 2010: Θόδ. Παπαγιάννης, Κυριάκος Ρόκος, Γιώργος Χουλιαράς

21Αυγούστου – 7 Δεκεμβρίου 2010

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο.

Τρεις παράλληλες αναδρομικές εκθέσεις με επιλεγμένα έργα από το σύνολο της δουλειάς των τριών καταξιωμένων γλυπτών. Στην έκθεση ενσωματώθηκαν (μετά τις 25 Σεπτεμβρίου) και τα νέα έργα που φιλοτέχνησαν οι τρεις γλύπτες in situ κατά τη διάρκεια της εικοσαήμερης φιλοξενίας τους στο Μέτσοβο.

Επιμέλεια: Κατερίνα Σταθοπούλου

ΧΟΡΗΓΟΙ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα • COSMOTE • Εκπαιδευτήρια Γείτονα • Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.

 

Το πορτρέτο ενός μουσείου

27 Σεπτεμβρίου 2008 – 12 Ιανουαρίου 2009

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο.

Επετειακή έκθεση για τα 20 χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης. Μια αναδρομή στις σημαντικότερες εκθέσεις και δραστηριότητες που σημάδεψαν την πορεία της Πινακοθήκης και διαμόρφωσαν την ταυτότητά της ως μουσείο. Μέσα από τα ποικίλα εκθέματα (έργα τέχνης από τις συλλογές της Πινακοθήκης και άλλων φορέων και συλλεκτών, ψηφιακές αναπαραγωγές, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, έργα παιδικής τέχνης, video, διαδραστικά CD κλπ), αλλά κυρίως μέσα από τον τρόπο παρουσίασής τους και τις εικαστικές επεμβάσεις σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, στόχος της έκθεσης είναι όχι μόνο να παρουσιαστεί «το πορτρέτο ενός μουσείου», αλλά και να αποτελέσει η ίδια η έκθεση ένα εικαστικό γεγονός.

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Κατερίνα Σταθοπούλου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Κριστιάν Λασκαρίδης & Συνεργάτες

ΧΟΡΗΓΟΙ: Κατώγι Αβέρωφ • Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα • Υπουργείο Πολιτισμού • Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος • Εγνατία Οδός ΑΕ • Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων • Sony Hellas ΑΕΕ • Γενικά Ηλεκτρομηχανολογικά Έργα ΕΠΕ • Δήμος Μετσόβου.

 

Νεοελληνική ζωγραφική από τις συλλογές της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο

17 Μαρτίου – 19 Απριλίου 2009

Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο οδού Πειραιώς, Αθήνα.

Μια αντιπροσωπευτική ενότητα με 80 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ου αιώνα από τη

μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Ευαγγέλου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Δημιουργικές Συναντήσεις 2007: Η ελληνική χαρακτική σήμερα

6 Οκτωβρίου 2007– 31Ιανουαρίου 2008, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

21 Μαρτίου – 30 Απριλίου 2008, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

Ομαδική έκθεση με έργα 53 χαρακτών, μελών της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, χαραγμένα και τυπωμένα τη διετία 2006-2007. Η έκθεση εστιάζει στο “σήμερα” της ελληνικής χαρακτικής, καλώντας τους καλλιτέχνες να καταθέσουν την εικαστική τους πρόταση μέσα από τις πολλές και ποικίλες δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη χαρακτική τέχνη.

Συνδιοργάνωση: Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα / Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης / Ένωση Ελλήνων Χαρακτών

 

Το Σκιάχτρο.

1 Ιουλίου – 17 Σεπτεμβρίου 2006,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο / Αμπελώνες Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο.

Διεθνής θεματική έκθεση, με πρωτότυπες παραγωγές 63 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που εξερευνά την υπόσταση του σκιάχτρου ως φυσική παρουσία, ως πολιτισμικό σύμβολο και ως ενσάρκωση του αθέατου.

Επιμέλεια: Όλγα Δανιηλοπούλου, Nicola Oxley, Nico de Oliveira.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Αβρανάς, Γιάννης Αδαμάκος, Χρήστος Αθανασιάδης, Jonathan Allen, Νίκος Αλεξίου, Χριστίνα Αντωνοπούλου, Trevor Appleson, Αλέξανδρος Αποστολίδης, Γιάννης Βαλαβανίδης, Hans Op de Beeck, Nina Jan Beier, Stefan Bruggemann, Jake and Dinos Chapman, Marcus Coates, Γιώργος Γυπαράκης, Adam Dant, Κατερίνα Δελλαπόρτα, Double O, Thomas Eller, Marit Folstad, Frank Halmans, Tom Hunter, Λίζη Καλλιγά, Μιχάλης Κατζουράκης, Πάνος Κοκκινιάς, Masakatsu Kondο, Tomoko Konoike, Henry Krokatsis, Μιχάλης Λαγκουβάρδος, Hew Locke, Loriot/Melia, Νίκος Μάρκου, Rosemarie McGoldrick, Mariko Mori, Ξενοφών Μπήτσικας, Μαρία Νυμφιάδη, Nicola Oxley, Ζάφος Ξαγοράρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Αχιλλέας Παπακώστας, Σοφία Πετρίδου, Λία Πέτρου, Olivia Plender, Elisabeth Price, Jon Pylypchuk, Elwyn Reynolds, Boo Ritson, Ugo Rondinone, Γιώργος Ρόρρης, Ανδρέας Σάββα, Sam Salisbury, Κύριλλος Σαρρής, Άγγελος Σκούρτης, Bob & Roberta Smith, Δανάη Στράτου, Βασιλεία Στυλιανίδου, Δημήτρης Τζαμουράνης, Carl Von Weiler, David Wilkinson, Παντελής Χανδρής, Νίκος Χαραλαμπίδης, Πάνος Χαραλάμπους, Μανώλης Χάρος.

ΧΟΡΗΓΟΙ: Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε., Γ. Καραβίας & Συνεργάτες – Ασφάλιση Έργων Τέχνης, Sony Hellas ΑΕΕ. XOΡΗΓΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ:Alpha Bank. ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ ΑΕ

 

Νεοελληνική Ζωγραφική από τις Συλλογές της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο

31 Μαϊου-31 Ιουλίου 2006,

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

 

Μια αντιπροσωπευτική ενότητα με 80 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ου αιώνα από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Ευαγγέλου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

 

Έκθεση Αποφοίτων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ

21 Δεκεμβρίου 2005 - 10 Ιανουαρίου 2006,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο.

Συνδιοργάνωση: Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, Ιδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα

 

 Λυκούργος Κογεβίνας (1887-1940)

2 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου 2004,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο.

 

Μεγάλη αναδρομική έκθεση με πάνω από 150 λάδια και χαρακτικά του καλλιτέχνη, που υπήρξε ένας απ’ τους πρώτους Έλληνες που ασχολήθηκε συστηματικά με τη χαρακτική, και που με δουλειά του σηματοδοτεί το ξεκίνημα της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής.

Επιμέλεια: Αφροδίτη Κούρια - Ειρήνη Οράτη.

ΧΟΡΗΓΟΙ: Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε., Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Υπουργείο Πολι-τισμού, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Αθανάσιος Μπεργελές – Μεταφορές Έργων Τέχνης, Γ. Καραβίας & Συνεργάτες – Ασφάλιση Έργων Τέχνης. ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ Α.Ε.

 

 Η γενιά του ΄30 μετά τον πόλεμο και η κατάκτηση της αφαίρεσης

20 Σεπτεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου 2003, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο.

Σαράντα πέντε έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης κυρίως, μέσα απ’ τα οποία καταγράφεται η μεταπολεμική εξέλιξη της γενιάς αυτής η οποία, στη δεκαετία του ’30, πειραματίζεται με τα μοντέρνα κινήματα της Δυτικής Ευρώπης των αρχών του 20ού αιώνα.

Επιμέλεια: Ανδρέας Ιωαννίδης,

ΧΟΡΗΓΟΣ: Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε.

 

Νεοελληνική ζωγραφική από τις συλλογές της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο

Απρίλιος 2003,

Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, Μεσολόγγι

Δεκαοκτώ ελαιογραφίες-υδατογραφίες και πενήντα τέσσερα χαρακτικά Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ου αιώνα, συμμετοχή στον εορτασμό της Εξόδου στην ιερά πόλη του Μεσολογγίου.

 

Νεοελληνική ζωγραφική από τις συλλογές της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

15 Ιουνίου – 20 Σεπτεμβρίου 2002, Εθνική Πινακοθήκη, Παράρτημα Κέρκυρας, Κ. Κορακιανά, Κέρκυρα

10 Οκτωβρίου – 18 Νοεμβρίου 2002, Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο Δήμου Βόλου, Βόλος

 

Μια αντιπροσωπευτική ενότητα με εξήντα τρία έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ου αιώνα, από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Ευαγγέλου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου.

 

"Διαγράφοντας" το σήμερα, το αύριο, το χθες:

Νέοι 'Έλληνες καλλιτέχνες - Αφιέρωμα στο Νομό Ιωαννίνων

29 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου 2002, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

4 Απριλίου – 15 Μαΐου 2003, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

18 Ιουνίου – 29 Ιουλίου 2003, Κέντρο "Τεχνόπολις" Δήμου Αθηναίων, Αθήνα

 

'Έκθεση 51 καλλιτεχνών με έργα εμπνευσμένα από την γνωριμία τους με το νομό Ιωαννίνων. ΄Εργα γλυπτικής, παραστατικής, αφηρημένης και γεωμετρικής ζωγραφικής, έργα εννοιολογικά, εγκαταστάσεις, video, video animation, ανάγλυφα, επιτοίχια, φωτεινά κουτιά και φωτογραφίες, μέσα απ' τα οποία γίνεται μια μικρή καταγραφή-παρουσίαση του σύγχρονου εικαστικού τοπίου της χώρας μας.

Επιμέλεια: Λίνα Τσίκουτα

ΧΟΡΗΓΟΙ: Υπουργείο Πολιτισμού, Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε., Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Γ. Καραβίας & Συνεργάτες- Ασφάλιση Έργων Τέχνης. ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Αlpha-Όμιλος ΜΜΕ.

 

Δημιουργικές Συναντήσεις 2001:

Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μαρία Μαρουδή, Μανώλης Χάρος: ζωγραφική, video, κατασκευές. Και παράλληλα: Το παραμύθι του Διονύσου σε μικρή οθόνη: video, σκηνικά, κοστούμια.

8 Σεπτεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου 2001,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

 

Ομαδική έκθεση με έργα από τα τελευταία χρόνια δουλειάς των τριών καλλιτεχνών. Και παράλληλα: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και Έκθεση ομαδικής δουλειάς από τα παιδιά του Μετσόβου και τους τρεις καλλιτέχνες

ΧΟΡΗΓΟΣ: Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε.

 

Συλλογές Ευαγγέλου Αβέρωφ: Ταξιδεύοντας στο χρόνο από την αρχαιότητα ως σήμερα

9 Σεπτεμβρίου 2000 – 10 Απριλίου 2001,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

 

Αντιπροσωπευτικά αντικείμενα τέχνης από όλο το εύρος των συλλογών του Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα, που σήμερα κοσμούν διάφορους μουσειακούς και άλλους χώρους. Περιλαμβάνει δέκα ενότητες: Αντικείμενα αρχαίας ελληνικής τέχνης / παλαιοχριστιανικά σκεύη / βυζαντινές εικόνες / νομίσματα / πιάτα 19ου αι. με ιστορικές παραστάσεις / χάλκινα σκεύη / αργυρά σκεύη - κοσμήματα / όπλα-σπαθιά / παλαιά βιβλία / έργα ζωγραφικής νεοελληνικής τέχνης 19ου και 20ου αι.

Γενική επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

ΧΟΡΗΓΟΙ: Πάρις και Καίτη Κυριακοπούλου, Ιδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Alpha Bank, Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., Εκπαιδευτήρια Γείτονα- Βάρη, Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε.

 

Συλλογή Γεωργίου Αβέρωφ: Δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική από την Εθνική Πινακοθήκη

25 Σεπτεμβρίου –25 Νοεμβρίου 1999,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

 

Μια επιλογή από τα έργα που κοσμούσαν το σπίτι του μεγάλου ευεργέτη στην Αλεξάνδρεια και που σήμερα ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.

Επιμέλεια: Αγγέλα Ταμβάκη

ΧΟΡΗΓΟΣ: Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.

 

Ελληνική Ζωγραφική 19ου και 20ού αιώνα από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ-Μέτσοβο

19 Οκτωβρίου - 20 Νοεμβρίου 1999,

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

 

Έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ου αιώνα, από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Ευαγγέλου Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Συμμετοχή στα Δημήτρια '99

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

 

Παιδική Εκθεση «Κρατώντας τα χέρια»

20 Νοεμβρίου1998 – 10 Ιανουαρίου 1999, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

'Eκθεση παιδικής ζωγραφικής με έργα παιδιών του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου.

Οργάνωση: London International Gallery of Children's Art, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας (ISS).

ΧΟΡΗΓΟΣ: Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.

Δημιουργικές Συναντήσεις ’98 :

Oπυ Zoύνη, Νίκη Καναγκίνη, Χρίστος Καράς, Σωτήρης Σόρογκας

5 Σεπτεμβρίου - 5 Νοεμβρίου 1998,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

 

Ομαδική έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών.

ΧΟΡΗΓΟΙ: Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα.

 

Δημιουργικές Συναντήσεις '97:

Μαν. Ζαχαριουδάκης, Μιχ. Μανουσάκης, Τιτίκα Σάλλα-Δοκουμετζίδη, Τάκης Στεφάνου

6 Σεπτεμβρίου – 6 Νοεμβρίου 1997,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

 

Ομαδική έκθεση με έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών και μαζί των παιδιών του Μετσόβου.

ΧΟΡΗΓΟΙ: Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., Υπουργείο Πολιτισμού, Όμιλος Εταιρειών 3E, Hyatt Regency Ξενοδοχειακή & Τουριστική (Θεσσαλονίκη) Α.Ε., Εκδόσεις Δομική – Γκούμας Α.Ε.

Δωρεά Δημητρίου Δ. Τσάμη: Ελληνική Χαρακτική, Ζωγραφική, Γλυπτική, 1915-1970.

3 Μαϊου – 3 Σεπτεμβρίου 1997,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

 

Πρώτη παρουσίαση-μελέτη σημαντικής ενότητας 82 χαρακτικών και άλλων έργων ελληνικής τέχνης της περιόδου 1915-1970, από τη δωρεά του συλλέκτη Δημητρίου Τσάμη προς την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ.

Επιμέλεια: Ειρήνη Οράτη

ΧΟΡΗΓΟΙ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Ελληνική Ζωγραφική του 20ού αιώνα από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ-Μέτσοβο

7 Οκτωβρίου - 10 Νοεμβρίου 1996,

Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

 

Έργα Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου και 20ου αιώνα, από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Ευαγγέλου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

Περικλής Πανταζής 1849-1884: Ενας Ελληνας ζωγράφος στο Βέλγιο

7 Σεπτεμβρίου - 10 Νοεμβρίου 1996, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

20 Νοεμβρίου 1996 - 2 Φεβρουαρίου 1997, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα.  

Αναδρομική έκθεση του σημαντικού αυτού Ελληνα καλλιτέχνη του 19ου αιώνα, με 85 έργα του από μουσεία και συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

ΧΟΡΗΓΟΙ: Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Α.Ε.Ε Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης – Α.Ε.Μ Βωξίται Παρνασσού, ΄Ομιλος Εταιρειών INTRACOM, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Όμιλος Εταιρειών 3Ε, Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., Στέλιος Μπεργελές- Μεταφορές Έργων Τέχνης, Αντώνης Κομνηνός, ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε, ΒΙΑΜΥΛ Α.Ε.

Αφιέρωμα στον Περικλή Πανταζή

7 Σεπτεμβρίου - 10 Νοεμβρίου 1996, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

15 Ιανουαρίου - 9 Φεβρουαρίου 1997, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη.

 

Έκθεση 49 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, με έργα τους εμπνευσμένα από τη δουλειά του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη του 19ου αιώνα Περικλή Πανταζή (1849-1884).

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

ΧΟΡΗΓΟΙ: Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Α.Ε.Ε Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης – Α.Ε.Μ Βωξίται Παρνασσού, ΄Ομιλος Εταιρειών INTRACOM, Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, Όμιλος Εταιρειών 3Ε, Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., Στέλιος Μπεργελές- Μεταφορές Έργων Τέχνης, Αντώνης Κομνηνός, ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε, ΒΙΑΜΥΛ Α.Ε.

 

Ιχθύς : Πνευματικό και καλλιτεχνικό σύμβολο στην ελληνική παράδοση

28 Οκτωβρίου 1995 - 31 Ιανουαρίου 1996, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Μάρτιος - Μάιος 1996, Πινακοθήκη Πιερίδη, Αθήνα

Ιούνιος - Ιούλιος 1996, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

 

Θεματική έκθεση με ένα εύρος εκθεμάτων από απολιθώματα ιχθύων και κοχυλιών, αρχαίους αμφορείς και αγγεία με παραστάσεις από τη θάλασσα και τη ζωή της, έως έργα νεοελληνικής και σύγχρονης ελληνική τέχνης με έργα ζωγραφικής και χαρακτικής 19ου και 20ού αιώνα.

Οργάνωση: Πινακοθήκη Πιερίδη. Επιμέλεια: Γιάννης Κολοκοτρώνης,

 

Δημιουργικές Συναντήσεις '95:

Μιχάλης Κατζουράκης, Κώστας Πανιάρας, Παύλος Σάμιος, Μανώλης Χάρος

9 Σεπτεμβρίου - 20 Οκτωβρίου 1995,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Ομαδική έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα από την τελευταία δεκαετία της δουλειάς των τεσσάρων καλλιτεχνών.

ΧΟΡΗΓΟΙ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε., Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε., Γεράσιμος Βασιλόπουλος.

 

Έκθεση Νέων Αποκτημάτων

Ιούλιος - Σεπτέμβριος 1994,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

ΧΟΡΗΓΟΣ: Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.

Διαγωνισμός και Έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Εικόνες από τη ζωή μου»

Ιούλιος - Σεπτέμβριος 1994,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

ΧΟΡΗΓΟΣ: Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.

 

Υφαντική στον ορεινό χώρο, 18ος-20ός αιώνας. Το παράδειγμα του Μετσόβου

Απρίλιος 1994,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Επιμέλεια: Βασιλική Ρόκου

ΧΟΡΗΓΟΣ: Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.

 

Το Δέντρο στη νεοελληνική τέχνη, 19ος-20ός αιώνας

Μάιος - Ιούλιος 1993,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Νοέμβριος '93 – Φεβρουάριος '94, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λευκωσίας.

Οργάνωση: Πινακοθήκη Πιερίδη

Επιμέλεια: Γιάννης Κολοκοτρώνης, Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

 

Έκθεση έργων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών από την Πινακοθήκη Πιερίδη

Μάιος - Ιούλιος 1992 ,

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο

Οργάνωση Πινακοθήκη Πιερίδη

 

Έκθεση έργων Ελλήνων καλλιτεχνών 19ου αιώνα από την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Δεκέμβριος 1991,

Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα.  

 

Πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα σημαντικής ενότητας από το βασικό κορμό της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης Ευαγγέλου Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Επιμέλεια: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου

 

  1. Συνέδρια - Συμπόσια

Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Στηρίζοντας την τέχνη σήμερα»
Μέτσοβο 23 Οκτωβρίου 2021
Οργάνωση: Ιδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα
Θέμα: H διερεύνηση της σημερινής πραγματικότητας ως προς την στήριξη της Τέχνης και τις δυνατότητες ή δυσκολίες που υπάρχουν, τόσο από πλευράς κρατικών και άλλων φορέων Τέχνης, όσο και από την πλευρά της νέας γενιάς των δημιουργών μας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: ▪ Πάκυ Βλασσοπούλου, Εικαστικός, Συνιδρύτρια Ανεξάρτητου Καλλιτεχνικού Χώρου 3 137 ▪ Δήμητρα Νικολού, Συνιδρύτρια, Διευθύντρια Προγράμματος ARTWORKS ▪ Μάριος Σπηλιόπουλος, Ζωγράφος, Καθηγητής ΑΣΚΤ ▪ Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής, Τομέας Φωτογραφίας και Νέων Μέσων, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ▪ Συραγώ Τσιάρα, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης/Διευθύντρια Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ▪ Μανώλης Χάρος, Εικαστικός. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: Ειρήνη Οράτη, Ιστορικός Τέχνης.

‒‒‒‒‒‒‒‒

Aνοιχτό Εργαστήρι και Συμπόσιο Γλυπτικής «Δουλεύοντας στο χώρο»

Μέτσοβο 30 Ιουνίου, 1 & 2 Ιουλίου 2006.

Οργάνωση: Ιδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα.

Εισηγητές: Κατερίνα Σταθοπούλου, ιστορικός της τέχνης · Θόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης, ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ · Κυριάκος Ρόκος, γλύπτης, τακτικός καθηγητής στη σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΤΕΙ Αθηνών · Γιώργος Χουλιαράς, τακτικός καθηγητής ΑΣΚΤ.

Προβολές και συζήτηση: «Γιάννης Παππάς 1913-2005» Η ζωή και το έργο του σπουδαίου έλληνα γλύπτη, δασκάλου και Ακαδημαϊκού (Διάρκεια 75΄/2007) · «Ολυμπιακοί Αγώνες» Συμπόσιο Γλυπτικής στον Διόνυσο (Διάρκεια 35΄/ 2004) · «Γλυπτά στην πόλη» Συμπόσιο Γλυπτικής στην Καρδίτσα (Διάρκεια 55΄/ 2005)

ΧΟΡΗΓΟΙ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα • COSMOTE • Εκπαιδευτήρια Γείτονα • Κατώγι Αβέρωφ Hotel & Winery

 

Ο φόβος στην τέχνη και στη ζωή

Μέτσοβο 30 Ιουνίου, 1 & 2 Ιουλίου 2006.

Οργάνωση: Ιδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα.

Θέμα: Η διερεύνηση της φύσης του φόβου και της σημασίας του στην τέχνη και στη ζωή. Ο φόβος ως αρχέγονη πανανθρώπινη κληρονομιά, ως ένστικτο, ως συναίσθημα και κινητήρια δύναμη ικανή να πυροδοτήσει τις πιο ακραίες και άλογες αντιδράσεις. Ο φόβος που εμφιλοχωρεί σε κάθε τι το ανθρώπινο, το απάνθρωπο ή θεϊκό, που τροφοδοτεί την τέχνη και τις επιστήμες, που εμπεριέχεται σε κάθε έκφραση προόδου ή καταστροφής. Ο φόβος που μετουσιώνεται, μεταλλάσσεται, μεταλαμπαδεύεται, που χρωματίζει τη σχέση του ανθρώπου με το θείο, τη δημιουργία, τον έρωτα, τη ζωή και το θάνατο.

Εισηγήσεις - Εισηγητές: «Ο φόβος και οι φιλόσοφοι», Στέλιος Βιρβιδάκης, καθηγητής φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών • «Σκιάχτρα και φαντάσματα» Πέτρος Πολυχρόνης, παιδοψυχίατρος, διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου • «Φόβος: αντιλήψεις, πρακτικές και αντικείμενα», Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών • «Το πρόσωπο του φόβου στο Μύθο και την τέχνη των αρχαίων Ελλήνων», Αγγελική Κοτταρίδη, διδάκτωρ αρχαιολόγος • «Απεικονίσεις του φόβου στη βυζαντινή τέχνη», Μαρία Βασιλάκη, αν. καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας • «In the realm of anxiety» (Στη σφαίρα της αγωνίας) Nico de Oliveira, συγγραφέας, επιμελητής του Museum of Installation, Λονδίνο • «Από τον τότε φόβο στην τωρινή απάλειψή του. Προσωπικές καταθέσεις», Χρήστος Μπουλώτης, αρχαιολόγος, συγγραφέας στην Ακαδημία Αθηνών (ΚΕΑ) • «Fear itself: a post-psychoanalytic approach to cinematic anxiety» (Ο φόβος ο ίδιος: μια μετα-ψυχαναλυτική προσέγγιση της κινηματογραφικής αγωνίας, Nicholas Haeffner, επ. καθηγητής Επικοινωνιίας, London Metropolitan University. Στρογγυλό Τραπέζι: «Ο φόβος στην αυγή του 21ου αιώνα». ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Νικόλαος Ζηλίκης, αν. καθηγητής Ψυχιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης • Σταύρος Θεοδωράκης, δημοσιογράφος στο STAR και στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ • Μαριλένα Κοππά, επ. καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών • Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων • Ιωάννης Πέτρου, καθηγητής Κοινωνιολογίας και Ηθικής, Τμήμα Θεολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης • Μανώλης Χάρος, ζωγράφος. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Λένα Διβάνη, συγγραφέας, αν. καθηγήτρια Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής, Νομική Σχολή Αθηνών.

ΧΟΡΗΓΟΙ: Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών • Υπουργείο Πολιτισμού • Ίδρυμα Βαρώνου Μιχ. Τοσίτσα • Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος • Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε.

 

Όψεις της δημιουργικότητας

Μέτσοβο 2-3 Οκτωβρίου 2004.

Οργάνωση: Ιδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα.

Θέμα: Η διερεύνηση της φύσης της δημιουργικής διαδικασίας, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργική έκφραση ενός καλλιτέχνη, αλλά και την πορεία της τέχνης γενικότερα.

Εισηγητές: Αντρέας Ιωαννίδης, ιστορικός τέχνης, Εθν. Πινακοθήκη · Ηλίας Κούβελας, καθηγ. φυσιολογίας, Παν. Πάτρας · Ειρήνη Οράτη, ιστορικός τέχνης · Αθαν. Τζαβάρας, ψυχίατρος, καθ. Παν. Αθηνών. Στρογγυλό τραπέζι: Νίκος Αλεξίου, ζωγράφος · Μανώλης Ζαχαριουδάκης, ζωγράφος · Άννα Παλιεράκη, ζωγράφος-εκπαιδευτικός · Γιώργος Ρόρρης, ζωγράφος · Μανώλης Χάρος, ζωγράφος-χαράκτης. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος-τεχνοκριτικός.

ΧΟΡΗΓΟΣ: Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε.

 

Τέχνη και Συλλέκτης

Μέτσοβο 9-10 Σεπτεμβρίου 2000.

Οργάνωση: Ιδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα.

Εισηγητές: Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός τέχνης · Νέλλη Μισιρλή, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης · Αλίκη Μορδεχάι, ψυχολόγος · Ειρήνη Οράτη, ιστορικός τέχνης. Στρογγυλό τραπέζι: Βασίλης Βαλαμπούς, συλλέκτης · Ντόλλη Γουλανδρή, πρόεδρος μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης · Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικός τέχνης, έφορος Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου · Γιώργος Οικονομόπουλος, δικηγόρος • Παναγιώτης Τέτσης, ζωγράφος-ακαδημαϊκός · Μάνος Χαριτάτος, πρόεδρος Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ιστορικός τέχνης, διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης

ΧΟΡΗΓΟΣ : Alpha Bank

 

Τέχνη και Εκπαίδευση

Μέτσοβο, 4-5 Σεπτεμβρίου 1998

Οργάνωση: Ιδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα.

Εισηγήσεις -Εισηγητές: «Τέχνη και Παιδεία», Νίκος Ζίας, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Αθηνών · «Η εξοικείωση του κοινού με την Τέχνη στους μουσειακούς οργανισμούς», Αγγελος Δεληβορριάς, καθηγητής Παν. Αθηνών, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη · «Η Τέχνη στην εκπαιδευτική διαδικασία και ο εκπαιδευτικός Τέχνης», Ελλη Τρίμη, Ζωγράφος, επ. καθηγήτρια ΑΠΘ, Παιδαγωγικό Τμήμα. · «Τέχνη και παιδί. Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας», Χαρίκλεια Μυταρά, ζωγράφος - εκπαιδευτικός · «Τέχνη και σχολείο: Απ’ τη θεωρία στην πράξη», Ελευθέριος Γείτονας, εκπαιδευτικός, πρόεδρος & δ/νων σύμβουλος Εκπαιδευτηρίων Γείτονα · «Το μάθημα της Ιστορίας, αισθητική αγωγή, κλαλλιτεχνική αγωγή», Γιολάντα Χατζή, συγγραφέας -παιδαγωγός · «Τέχνη και Σχολείο: Το Πρόγραμμα Μελίνα», Μένης Θεοδωρίδης - Νίκος Παϊζης, υπεύθυνοι Προγράμματος Μελίνα.

ΧΟΡΗΓΟΙ: Πάρις και Καίτη Κυριακοπούλου · Ιδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα · Alpha Bank · Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε. · Εκπαιδευτήρια Γείτονα- Βάρη · Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε.

 

Τέχνη και Ελληνισμός της Διασποράς

Μέτσοβο, 7-8 Σεπτεμβρίου 1996

Οργάνωση: Ιδρυμα Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα.

Εισηγητές: Ελένη Αρβελέρ, ιστορικός, πρόεδρος Πανεπιστημίου της Ευρώπης · Μανώλης Μπορμπουδάκης, βυζαντινολόγος · Ολγα Μεντζαφού-Πολύζου, ιστορικός της τέχνης, επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης · Αλκης Χαραλαμπίδης, ιστορικός της τέχνης, καθηγητής ΑΠΘ. Στρογγυλό τραπέζι: Χρίστος Βουγιουκλής, ζωγράφος-Βέλγιο · Γιώργος Λούκος, χορογράφος, διευθυντής Μπαλλέτου Λυών – Γαλλία · Γιάννης Κουνέλλης, ζωγράφος - Ιταλία · Γιώργος Κράλλης, ζωγράφος - Σουηδία · Στρατής Χαβιαράς, συγγραφέας – ΗΠΑ · ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος.

ΧΟΡΗΓΟΙ: Υπουργείο Πολιτισμού · Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα · Α.Ε.Ε Αργυρομεταλ-λευμάτων & Βαρυτίνης – Α.Ε.Μ Βωξίται Παρνασσού ·΄Ομιλος Εταιρειών INTRACOM · Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη · Όμιλος Εταιρειών 3Ε · Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε ·, Στέλιος Μπεργελές- Μεταφορές Έργων Τέχνης · Αντώνης Κομνηνός · ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε. · ΒΙΑΜΥΛ Α.Ε.

 

  1. Εκπαιδευτικά – Εργαστήρια          

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδόσεις

Μεγάλο βάρος δίνεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία πλαισιώνουν τη μόνιμη και τις περιοδικές εκθέσεις, συμπληρώνοντας τη λειτουργία της Πινακοθήκης και το παιδευτικό της έργο.

Υπάρχουν εκπαιδευτικά φυλλάδια, CD, DVD και δημιουργικές δραστηριότητες που βοηθούν τους επισκέπτες να γνωρίσουν τα έργα της συλλογής, ή που μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν από το δάσκαλο στο σχολείο για την προετοιμασία ή την παραπέρα επεξεργασία της επίσκεψης. Ένας ειδικός Ενημερωτικός Φάκελλος για Εκπαιδευτικούς, που προσφέρεται δωρεάν ή αποστέλλεται ταχυδρομικά στους ενδιαφερόμενους σε όλη τη χώρα, περιέχει πληροφορίες για την Πινακοθήκη και τις συλλογές της, ιδέες για εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τα παιδιά, δείγματα εκπαιδευτικών εκδόσεων της Πινακοθήκης, καθώς και οδηγίες για τη δυνατότητα λειτουργίας “ταχυδρομικής δανειστικής βιβλιοθήκης” για τις εκδόσεις της Πινακοθήκης.

 

Το Παιδικό Εργαστήρι

Το Παιδικό Εργαστήρι της Πινακοθήκης λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1995 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην καρδιά του μουσείου. Τα τακτικά δημιουργικά προγράμματα του Εργαστηρίου απευθύνονται στα παιδιά της περιοχής κυρίως, που συμμετέχουν δωρεάν σε οργανωμένους κύκλους συναντήσεων. Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έργα της Πινακοθήκης, να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, να πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές, να εκφραστούν, και να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας.

 

ΕΡΓΑ