κειμενα

λογοτεχνεσ

εικαστικοι

μουσεια & πινακοθηκεσ

προγραμμα

παραλληλο προγραμμα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΣΕ

«Κι ακούστε! Πρέπει κι ο άνθρωπος, κάθε φορά που θέλει
να ξαναβρεί τα νιάτα του, να 'ρχεται στο ποτάμι
της
Oμορφιάς  να λούζεται»

Κωστής Παλαμάς, «Η  φλογέρα του βασιλιά»

Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Φίλοι και Φίλες της Ηπείρου,

Η τέχνη σε  κάθε έκφανσή της αποτελεί καίριο τρόπο έκφρασης και εκδήλωσης των ανθρώπινων συναισθημάτων και ιδεών.  Είναι  μία  σπουδαία έκφραση της ανθρώπινης ψυχής και ευαισθησίας με εξαιρετική παιδευτική  αξία, αφού  με τη διαρκή αναζήτηση του  ωραίου γίνεται ένας συνεχής φορέας αισθητικής αγωγής. Παράλληλα όμως είναι και  μέσον λύτρωσης  «από των τοιούτων   παθημάτων κάθαρσιν», σύμφωνα με τον Αριστοτέλη. 


Η Ήπειρος  ευτύχησε να αναδείξει και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα εξαιρετικούς Ηπειρώτες δημιουργούς,  εικαστικούς και λογοτέχνες, οι οποίοι δημιούργησαν, έργα σπουδαία, που η ακτινοβολία τους δεν αντανακλά μόνο τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας μας, αλλά  και   παγκόσμια.


Η  Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως εκ του σκοπού λειτουργίας  της, θεωρεί και έχει υποχρέωση να παρουσιάσει  στο  ευρύτερο κοινό, σ’ αυτή τη φάση, τους Ηπειρώτες δημιουργούς, Εικαστικούς και Λογοτέχνες.


Η αντικειμενική πραγματικότητα, όπως την επέβαλε η πανδημία, μας ανάγκασε να  σχεδιάσουμε το πολυαφιέρωμα σε δύο φάσεις: η μία διαδικτυακά και η άλλη με τη φυσική παρουσία σε χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση-παρουσίαση των έργων  των Ηπειρωτών/σσών  δημιουργών.

Ξεκινάμε, λοιπόν, το πολυαφιέρωμα αυτό, στο οποίο συμμετέχουν 132 Ηπειρώτες/σσες  εικαστικοί δημιουργοί και 100 λογοτέχνες. Φυσικό είναι, στη συλλογή  και ταξινόμηση του υλικού να παρατηρηθούν ελλείψεις και κενά. Η ομάδα εργασίας, εργάστηκε κάτω από δύσκολες και πρωτοφανείς -λόγω κορωνοϊού-  συνθήκες. Θα  συνεχίσει τις εργασίες της προκειμένου να διορθώσει τυχόν σφάλματα, να  συμπληρώσει ελλείψεις, ώστε το πολυαφιέρωμα με τίτλο «Ηπειρώτες Εικαστικοί και Λογοτέχνες» να γίνει, όσο το δυνατόν, άρτιο και αντάξιο της ηπειρώτικης εικαστικής  και λογοτεχνικής δημιουργίας.  


Η Ήπειρος «κρατάει στον κόρφο της» μια απίστευτη παράδοση που την πλουτίζουν συνεχώς οι πανάξιοι  Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες δημιουργοί. Χρέος μας είναι να πορευόμαστε μαζί  τους, να είμαστε κοντά τους, συμπαραστάτες και αρωγοί στο έργο τους.


Χρυσόστομος –(Μάκης) Κιάμος-Χήτος

Πρόεδρος της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας