ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»

ΤΙΤΛΟΣ :

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»

ΕΙΔΟΣ:

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ:

2009

ΠΕΡΙΟΧΉ:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

10.00-15.00

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ/NH:

Θεόδωρος Παπαγιάννης

EMAIL:

mca.papagiannis@gmail.com

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» βρίσκεται στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και απέχει 20χ.μ από την πόλη των Ιωαννίνων. Στεγάζεται στο πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο του χωριού που κάποτε φιλοξενούσε 150 μαθητές και τώρα μόνο 5.

  Φιλοδοξούμε να είναι μοναδικό στο είδος του. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για τον τόπο μας, την Ήπειρο και την ιστορία της. Για ό,τι δόξασε και την έκανε σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της. Είναι μοναδικό γιατί μιλάει για το ψωμί και την ιερότητά του, για τον ξενιτεμένο και τον ευεργέτη, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, τους ταπεινούς, τους αφανείς της ζωής, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση.

  Σκοπός μας να το καταστήσουμε κύτταρο πολιτισμού της περιοχής μας με ιδιαίτερη έγνοια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της ηπειρωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα έργα του μετουσιώνουν μνήμες και βιώματα σε σύγχρονα έργα τέχνης. Ανασύρουν αρχέτυπα του λαϊκού μας πολιτισμού και τα μετασχηματίζουν. Δίνουν έκφραση σε ό,τι σημαντικό αποτελεί την «ταυτότητά» μας.

 Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε Συμπόσια Γλυπτικής, στα οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και φιλοτεχνούν έργα τα οποία τοποθετούνται είτε στην αυλή του Μουσείου είτε στην διαδρομή από την είσοδο του χωριού ως την Ιερά Μονή Τσούκας. Στόχος των Συμποσίων Γλυπτικής είναι να βάλουν την τέχνη στη ζωή του πολίτη. Στο πλαίσιο των Συμποσίων πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, όπως θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ κ.α.

ΕΡΓΑ