ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΑΘΑΜΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ :

ΑΘΑΜΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ:

2011

ΠΕΡΙΟΧΉ:

ΑΘΑΜΑΝΙΟ ΑΡΤΑΣ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΈΡΕΣ ΚΑΙ ΏΡΕΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ/NH:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

EMAIL:

athamaniko@gmail.com

Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης είναι μια αστική μη κερδοσκοπική καλλιτεχνική εταιρεία, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη των τεχνών και ιδίως των εικαστικών τεχνών στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων. Δραστηριοποιείται απο το 2011 με έδρα το Κάτω Αθαμάνιο Άρτας και με πρωτοβουλία του εικαστικού Βασίλη Σταύρου. Βασίζεται σε μια ιδέα του καλλιτέχνη με σκοπό τη δημιουργία ενός Πολυχώρου Τέχνης στη φύση και ιδιαίτερα στο μικρό αυτό χωριό της Ηπείρου, γενέτειρα του καλλιτέχνη, που δεν θα είναι πολυτέλεια αλλά συνεισφορά στον πολιτισμό και την ανάπτυξη. Η ύπαρξη ενός σημαντικού εικαστικού αρχείου, η έλλειψη καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, η ανάγκη προσφοράς στον γενέθλιο τόπο και η απουσία ανάλογων υποδομών στα μέρη μας γενικότερα, μας οδήγησε στην απόφαση να συστήσουμε την εταιρία και να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό για την δημιουργία ενός μικρού σύγχρονου πολυχώρου τέχνης – πινακοθήκης με τη βοήθεια φίλων.


Η συλλογή του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης, η οποία παραχωρείται δωρεάν από τους καλλιτέχνες ιδρυτές του, περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων τέχνης των ιδίων των ιδρυτών, αλλά και άλλων Ελλήνων σύγχρονων καλλιτεχνών. Διαθέτει προσωρινά μικρή αίθουσα εκθέσεων καθώς και ανοιχτό χώρο για τις εκδηλώσεις.
Το Αθαμανικό Κέντρο Τέχνης, απο το 2011 που ξεκίνησε τη δράση του διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συμμετέχει σε άλλες με σκοπό να φέρει πιό κοντά την τέχνη και τους δημιουργούς της στους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, ώστε μέσα από τη μελέτη της σύγχρονης τέχνης, των λαϊκών μνημείων και των μνημείων της φύσης να δοθούν κίνητρα για την ενασχόληση των νέων με τον πολιτισμό, την καλλιτεχνική παιδεία και την ανάπτυξη του τουρισμού και του τόπου. Για το σκοπό αυτό έχουμε προχωρήσει στο σχεδιασμό και ολοκληρώνεται ο φάκελος δόμησης για τη δημιουργία του πολυχώρου που θα αποτελεί τη μόνιμη στέγαση του καλλιτεχνικού αρχείου και θα εξυπηρετεί ουσιαστικά το στόχο μας.

Οι δραστηριότητες του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης πραγματοποιούνται κυρίως τους θερινούς μήνες με μερικές εξαιρέσεις. Παραθέτουμε τις πιό σημαντικές.

2011.

 • "ο πολιτισμός, ο τόπος, η τέχνη" - Αμφιθέατρο Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
  Ομιλία-συζήτηση και προβολή σχετικού υλικού με ομιλητές τον ζωγράφο Βασίλη Σταύρου και τον Βασίλη Παπαϊωάννου εκ μέρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης "Θ. Παπαγιάννης".
 •  Εικαστική έκθεση με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίων και χαρακτικής των Ηπειρωτών καλλιτεχνών: Β. Καζάκου, Α. Μπούρα, Α. Μπενάκη, Θ. Παπαγιάννη, Σ. Παπαγιάννη, Α. Πειρουνίδου, Β. Σταύρου, Σ. Σταύρου, Γ. Τσιούρη.
 • Προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα "τα συμπόσια τέχνης στην Ελλάδα" με τις ταινίες του Άγγελου Πανάγου "Περίπατος με τη Σαπφώ", "Λήμνος – ώχρα και πέτρα".
  Παρουσίαση : Άγγελος Πανάγου και Θόδωρος Παπαγιάννης.
  2012.
 • Εγκαίνια του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης – Έκθεση έργων των ιδρυτών του κέντρου.
 • Προβολή του ντοκιμαντέρ “το βλέμμα του ζώου” του Άγγελου Πανάγου και ομιλία του Βασίλη Σταύρου με θέμα “εν αρχή ήν ο τόπος”.
  2013.
 • “Ο χορός των σκιάχτρων”. Εβδομάδα δημιουργίας και έκθεσης σκιάχτρων με τη συμμετοχή παιδιών, γονέων και καλλιτεχνών. Παράλληλη Έκθεση ζωγραφικήςσυμπατριωτών καλλιτεχνών.
  2014.
 • «Τιμή Στον Έλληνα Δομήνικο Θεοτοκόπουλο - El Greco ». Προβολή της ταινίας «El Greco » του Γιάννη Σμαραγδή και συζήτηση για τη ζωή του El Greco και την εποχή του με αφορμή την ομώνυμη ταινία. Συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ηρακλείου Κρήτης «Κ.Σχιζάκης»,
 • Έκθεση Κρητών καλλιτεχνών πρός τιμήν του μεγάλου Έλληνα με έργα των:
  Αριστείδη Βλάσση, Γιάννη Μιγάδη, Λευτέρη Κανακάκη, Μαρίας Γρηγοριάδη, Θωμά Παπαδοπεράκη, Αριστόδημου Παπαδάκη, Νίκου Βισκαδουράκη, και Θωμά Φανουράκη.
 • Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας “Γιάννης Μόραλης”. Έκθεση έργων Βασίλη Σταύρου για την υποστήριξη του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης.
  2015.
 • «Η τέχνη της ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΑΣ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ».
  Εκδήλωση για τα 99 χρόνια από τη γέννησή του μεγάλου δάσκαλου της Ελληνικής εικαστικής χαρακτικής. Έκθεση έργων με σπάνιες ξυλογραφίες της εποχής του 1970 των Κώστα Γραμματόπουλου (1916-2003), Βασίλη Καζάκου (1945-2007),
  Απόστολου Πειρουνίδη (1948-2017), Δήμητρας Πετροπούλου –Δημητράκη και Βασίλη Σταύρου.
 • Πνευματικό Κέντρο Ιωαννιτών. Έκθεση έργων Βασίλη Σταύρου για την υποστήριξη του Αθαμανικού Κέντρου Τέχνης.
  2016
 • «Εν αρχή ήν …ο τόπος – 100 χρόνια Γιάννης Μόραλης 1916 – 2016». Εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο Αρτινό δάσκαλο της εικαστικής τέχνης Γιάννη Μόραλη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
 • Μουσικό αφιέρωμα & έκθεση στη μουσική σκηνή “ΧΑΜΑΜ” στην Αθήνα.
  Εκδήλωση υποστήριξης εκ μέρους της μουσικής σκηνής “Χαμάμ” και του Γιώργου Χατζηγιάννη για τη δημιουργία του πολυχώρου τέχνης στο Κάτω Αθαμάνιο.
  2017.
 • « Μεταξοτυπία και Τέχνη». Εκδήλωση αφιερωμένη στη τέχνη της καλλιτεχνικής μεταξοτυπίας και στον σπουδαίο Έλληνα χαράκτη και τέως καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών Απόστολο (Άκη) Πειρουνίδη (1948 – 2017). Προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ και έκθεση μεταξοτυπιών των καλλιτεχνών Γιάννη Τσαρούχη, Νίκου Νικολάου, Δημήτρη Μυταρά, Όπυς Ζούνη, Άκη Πειρουνίδη, Χρήστου Καρά, Δημήτρη Σακελλίωνα και Βασίλη Σταύρου.
  2018.
 • « Η Γλυπτική και ο Τόπος». Ομιλίες- έκθεση και προβολή ντοκιμαντέρ για τη γλυπτική και ιδιαίτερα για το έργο του Ηπειρώτη γλύπτη και καθηγητή Θόδωρου Παπαγιάννη, ιδρυτή του ομώνυμου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο ΕλληνικόΙωαννίνων.
 • Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας “Γιάννης Μόραλης”. Έκθεση με σχέδια, ζωγραφική και μεταξοτυπίες, απο το αρχείο του Α.Κ.Τ. των καλλιτεχνών Ν.Νικολάου, Γ.Μόραλη, Δ.Μυταρά, Π.Τέτση, Ν.Χ.Γκίκα και Β.Σταύρου, για την υποστήριξη της δημιουργίας
  της Πινακοθήκης.
  2019.
 • 1η Εικαστική συνάντηση (συμπόσιο). Εικαστική δημιουργική εβδομάδα και έκθεση των έργων με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Στάθη Ανδρουτσάκη, Άννας Μπενάκη, Αλέκου Μπούρα, Άννας Πειρουνίδου, Βασίλη Σταύρου, Ηρακλή Τσάγκα, Γιώργου Τσιούρη.
 • “Εικαστικές διαδρομές - Μουσικές εικόνες”. Μουσική βραδιά στα πλαίσια του εικαστικού συμποσίου με έργα κυρίως Μάνου Χατζηδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.

ΕΡΓΑ