λογοτεχνεσ

ΓΙΩΣΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΟΝΟΜΑ:

ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΓΙΩΣΑ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο "Ενδόμυχα" κυκλοφόρησε το 2011 από τις Εκδόσεις Ηριδανός. Το 2016 εξέδωσε τη δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Ανάδοχοι καιροί»,  από τις εκδόσεις  Γκοβόστης .Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά του Γραπτού και του Ηλεκτρονικού Τύπου: Παρέμβαση, Πόρφυρας, Φρέαρ , Φτερά χήνας , Ηπειρωτικά Γράμματα, εφημ. ΤΑ ΝΕΑ , εφημ. Αυγή κ.ά. Επιστημονικά της άρθρα έχουν δημοσιευθεί σε  διεθνή έγκυρα περιοδικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών & Συγγραφέων Ηπείρου.

Η Γιώσα Πηνελόπη-Αλεξία του Ιωάννη γεννήθηκε το 1986 στα Ιωάννινα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Νομική σε προπτυχιακό επίπεδο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο University College London (UCL) και στο University of East Anglia (UEA) ως υπότροφος του Ιδρύματος "Προποντίς". Είναι δικηγόρος σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ στο παρελθόν συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Cambridge, Τμήμα Κοινωνιολογίας, στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος. Διαμένει στην Αγγλία όπου πραγματοποίησε τις διδακτορικές της σπουδές στο UEA ως υπότροφος του πανεπιστημίου. Και εργάζεται ως Λέκτορας  στο Παν/μιο του Πόρτσμουθ. Είναι γνώστρια της αγγλικής, γαλλικής, τουρκικής και αλβανικής γλώσσας.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΡΓΟΥ

«Οι Ανάδοχοι καιροί περιλαμβάνουν 35 ποιήματα, πολύστιχα τα περισσότερα, απλωμένα και σε δύο σελίδες και ευλύγιστους, κομψούς, καλοδουλεμένους στίχους, γεγονός που φανερώνει σε βάθος και πλάτος κατοχή και ευχέρεια στη χρήση της γλώσσας, από περιωπής θεώρηση του κόσμου και της ζωής, ευρύτητα πνεύματος και κυρίως διεισδυτική ικανότητα στα καθημερινά κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. Και θαρραλέα ως καυστική ειρωνική διάθεση και κριτική αντιμετώπιση πραγμάτων και προσώπων»

Ελένη Χωρεάνθη, Δημοσιεύτηκε 28 Ιουνίου 2017 στο diastixo.gr

«Η συλλογή («Ανάδοχοι Καιροί») είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα ποίησης που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Κατ΄αρχάς, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η πληθωρικότητα των εννοιών, των λέξεων, των εικόνων και των (ανα)παραστάσεων.

... Πέρα όμως από αυτήν την πρώτη ανάγνωση, που αποφέρει απλόχερα την πληθωρικότητα, την καλλιέπεια και τη θαυμαστή εικονοποιΐα της συλλογής, στοιχεία τα οποία συντείνουν στην έννοια του Ωραίου, υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση, που παραπέμπει στην έννοια του Υψηλού. Σκύβοντας κανείς πάνω από τα ποιήματα, ανακαλύπτει μια άλλη αγωνία. Είναι μια αγωνία μεταφυσική, που εμπλέκει την ψυχή. Από πού ήρθε η ψυχή και πού πηγαίνει; Τι είναι εκείνο που τη βαραίνει και, αντίστροφα, τι μπορεί να είναι εκείνο που την απελευθερώνει;»

Χριστίνα Λιναρδάκη, Δημοσιεύτηκε 21 Μαΐου 2018 στο stigmalogou.blogspot.com

«Οι «Ανάδοχοι Καιροί» είναι η δεύτερη ποιητική έκδοση της Πηνελόπης Γιώσα (πρώτη εμφάνιση: «Ενδόμυχα», εκδόσεις Ηριδανός, 2011). Ο λόγος της είναι δουλεμένος, οι έννοιες «ψαγμένες», οι φόρμες κατά κύριο λόγο ποιητικές. Εύκολα στοιχηματίζεις πως έχει στο καλάθι της (για να μην ξεχνάμε και το εξώφυλλο) την εμπειρία της έκδοσης περισσότερων βιβλίων. Εγώ ομολογώ πως έχασα και το στοίχημα με την ηλικία της, αφού η εντύπωση που μου άφησε το κείμενο, ήταν πως προερχόταν από άτομο μεγαλύτερης ηλικίας. Έπεσα στην παγίδα της λανθασμένης πεποίθησης που μας έχουν φυτέψει, ότι δηλαδή η ωριμότητα είναι ευθέως ανάλογη της ηλικίας. Φευ!»

Γιώργος Ρούσκας, Δημοσιεύτηκε 12 Απριλίου 2017 στο fractalart.gr

«Μέσα από δυνατές εικόνες, αναπόληση και αναστοχασμό, η Πηνελόπη Γιώσα συχνά καταλήγει σε υπαρξιακά ερωτήματα και διαπιστώσεις...

...Ο κοινωνικός σχολιασμός με μια υποδόρια ειρωνεία που συχνά αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση χαρακτηρίζει επίσης την ποιητική γραφή της Πηνελόπης Γιώσα και συναντάται κυρίως στα ποιήματα «Υπόκλιση», «Ο Πολύφημος » «Αναξιοκρατούντες» «Το άφρον γήρας», και «Το Οίδημα», με χαρακτηριστική στο τελευταίο αυτό ποίημα τη στροφή:

«Αυτοάνοσο νόσημα η αλαζονεία

απόστημα πολλών απωθημένων.

Μάταιο είναι να την κρύβεις

μ’ έναν απλό επίδεσμο»

Αλεξάνδρα Γαλανού, Δημοσιεύτηκε 29 Ιουνίου 2017 στο frear.gr