λογοτεχνεσ

ΓΕΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΡΡΙΚΑ

ΟΝΟΜΑ:

ΕΡΡΙΚΑ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΓΕΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γεννήθηκε το 1969 στα Ιωάννινα. Έζησε τα σχολικά κι εφηβικά της χρόνια στην
Βορειοδυτική Γερμανία. Είναι έγγαμη και μητέρα τεσσάρων παιδιών .
Απόστρατος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. ΄Εχει γνώσεις Γερμανικής, Γαλλικής
και Αγγλικής γλώσσας .Επίσης νηπιοβρεφοκομίας και ψυχολογίας του όχλου και της
διαφήμισης. Το βιβλίο <<όταν τ΄αστέρια δε χάνουν τη λάμψη τους>> είναι το πρώτο της
παιδικό .Έχει εκδώσει επίσης τα μυθιστορήματα <<Οι Χαραυγές της ψυχής>> και <<Το
Σκάφανδρο του Παραδείσου>> που κυκλοφορούν και αυτά από τις Εκδόσεις Μολύβι.
Κυριότερες αγαπημένες ασχολίες της, η διδασκαλία της ορθόδοξης πίστης , ο χρόνος με
την οικογένεια , η ζωγραφική και ιδιαίτερα το σκίτσο , το διάβασμα και ότι έχει σχέση με
τη μελέτη της Ορθόδοξης Πίστης , της φύσης και της ψυχοσύνθεσης των ανθρώπων και
των ζώων.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΡΓΟΥ

….Κι εκεί που νομίζεις ότι η ζωή είναι ορατή και χειροπιαστή, η ψυχή σου δίνει τη δική της παράσταση….και όοολα όσα γυροφέρνουν στα μονοπάτια της , αναδύονται με διάφορους τρόπους….

Η  παρθενική ανάδυση της δικής μου ψυχής έκανε την πρεμιέρα της  επάνω σε σκίτσα προσώπων όπου απεικόνιζε την εκάστοτε διάθεσή της.

Χαμόγελα…όταν η ψυχή  ήταν χαρούμενη, γεμάτη.

Θλιμμένα μάτια και σφιγμένα χείλη ….όταν η ψυχή  έκλαιγε με κλάμα βουβό κι αόρατο .

Παράλληλα με την αποτύπωση των συναισθημάτων στο χαρτί , οι λέξεις στο νου πιανόταν χέρι χέρι  αρχίζοντας τον  χορό που έψαχνε μια διέξοδο…… μια αίθουσα χορού….

Κι η αίθουσα χορού απλώθηκε σε χάρτινη εξέδρα ….

Έτσι μέρα με τη μέρα , μήνα με το μήνα…χρόνο με το χρόνο…οι λέξεις ξεχύθηκαν σε χαρτιά ,σε τετράδια, σε ντοσιέ, που χόρευαν σε ξέχωρους ρυθμούς σαν μεμονωμένες αποικίες θαλάσσιων οργανισμών στις βαθιές θάλασσες και στους απέραντους ωκεανούς.

Όλα αυτά μια μέρα πήραν μια ενιαία μορφή κι έγιναν μυθιστορήματα …τραγούδια…ποιήματα…που άφηνα  εκλεκτούς ανθρώπους να ριχνουν τη ματιά τους σε αυτά. Κάποιοι από αυτούς είχαν κι από έναν Άσσο στο μανίκι για να με πείσουν να μπω στο ταξίδι της συγγραφής  χωρίς τη δέσμευση του εαυτού μου στην ….<<Ιδιωτικής Χρήσεως Γραφή>>.

Κρυφή μου ελπίδα ?....Ο αναγνώστης να παίρνει  συναισθήματα  και να λαμβάνει τα νοήματα που κρύβονται  πίσω από αυτά.

.

Η αισιοδοξία είναι ένα πανίσχυρο συναίσθημα που διαδραματίζει ένα σημαντικό έργο στη ζωή μας . Το Σκάφανδρο του Παραδείσου μέσα από την πλοκή του εξυψώνει την Δύναμη της Αισιοδοξίας και μας το μεταφέρει μέσα στις σελίδες του .Τα δύσκολα χρόνια του πολέμου στην ελληνική επαρχία , τα ματωμένα βουνά της Ηπείρου με μια περιγραφή τόσο όσο χρειάζεται για να ενστερνιστούμε την ατμόσφαιρα της εποχής. Στο  πρώτο μέρος του βιβλίου δίνεται έμφαση στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής εποχής στην Ελλάδα , και στην τότε λαογραφία της.Στο δεύτερο μέρος μεταφερόμαστε από τα βουνά της Ηπείρου στις ακρογιαλιές και στο νησί της Καλύμνου και το μυστήριο που κρύβεται στο Σκάφανδρο.Η αδελφική σχέση είναι κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε συχνά σε βιβλία και η Έρρικα Γεραναστάση με απλότητα , στοργή και την ομορφιά μιας αδελφικής αγάπης εξιστορεί την ιστορία των δύο αδελφών.Ο Ύμνος της Αγάπης, η ερωτική αγάπη, η φιλική , η αδελφική η Αγάπη προς το ίδιο το μεγαλείο της Φύσης όπως το λέει και η ίδια η συγγραφέας είναι ο Παράδεισος της Αγάπης.Το ερώτημα αν ο Έρωτας αλλάζει την ζωή μας ; Η συγγραφέας δίνει μια απάντηση που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα χωρίς ουτοπικές ερμηνείες.Ο Μάνος, η Μελίνα , ο Νικόλας η Εύα , θα γίνουν οι σύντροφοι σου για όσο διαβάζεις το βιβλίο.

Eκδόσεις Μολύβι

Η πίστη στο Άγνωστο , η πίστη στον ίδιο μας τον Εαυτό είναι αυτά που αφηγείται η συγγραφέας με εικόνες στις σελίδες του βιβλίου. Για τους λάτρεις της εσωτερικής αναζήτησης της Ψυχής, το βιβλίο σε οδηγεί σε σκοτεινά μονοπάτια.Σε πολλά σημεία ,οι αφηγήσεις μοιάζουν σαν να είναι προσωπικά βιώματα της συγγραφέως και μέσα από μια αντρική προσέγγιση δίνεται μια ένταση στα συναισθήματα του πρωταγωνιστή .Η συγγραφέας χρησιμοποιεί μικρές, λιτές προτάσεις για να εξιχνιάσει τα μύχια συναισθήματα και δημιουργεί σασπένς στον αναγνώστη .Μέχρι που μπορεί να φτάσει;Aναρωτιέσαι…Ποια κομμάτια ακόμη θα διερευνήσει ;Η Έλενα σαν από μηχανής Θεός ανατρέπει την ιστορία. Ο ρόλος της στην ζωή του Γιάννη αποτελεί κομβικό σημείο και οι ανατροπές διαδέχονται  η μια την άλλη.Από την ειδυλλιακή καθημερινότητα , στις χιονοθύελλες της ζωής.Ο Μοναχισμός , η Απώλεια , ο Έρωτας , η Αναζήτηση,  παράγοντες μιας ζωής που αλληλοσυγκρούονται και αλλάζουν τα δεδομένα . Γύρω από αυτά τα δύο πρόσωπα το Παρόν και το Παρελθόν ανακατεύονται και καθορίζουν το Μέλλον , αβέβαιο , Απρόσκοπτο με την Ελπίδα να μην τους ακολουθούν οι θλιβερές αναμνήσεις.

Εκδόσεις Μολύβι