λογοτεχνεσ

ΦΟΥΣΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΟΝΟΜΑ:

ΑΝΤΩΝΗΣ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΦΟΥΣΑΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΡΕΠΕΤΙΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Αντώνης Φούσας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ακριτικό χωριό Ρεπετίστα του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων. Είναι έγγαμος με την Ελένη Φούσα - Γόγλη, ψυχολόγο και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά (την Αθηνά και τον Κωνσταντίνο, δικηγόροι Αθηνών και οι δύο). Στο χωριό του τελείωσε το δημοτικό σχολείο, ενώ φοίτησε επί πέντε χρόνια στο εξατάξιο γυμνάσιο της ακριτικής Πωγωνιανής. Την τελευταία χρονιά φοίτησε στην ιστορική Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων.

Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Είναι Δικηγόρος Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και ασχολείται ειδικότερα με την ποινική δικηγορία. Χειρίστηκε με επιτυχία πολλές και πολύκροτες ποινικές υποθέσεις.

Μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, όταν ακόμη ήταν πολύ νέος δικηγόρος (μόλις εξ μηνών), υπέβαλε πρώτος μήνυση κατά των πρωταίτιων του πραξικοπήματος και κατά των αυτουργών, για τα πρώτα θύματα της Χούντας κατά την 21-4-1967 (Β. Πεσλής, Μ. Καλαβρού κ.ά.), με αποτέλεσμα να καταδικαστούν οι αυτουργοί σε πολυετείς καθείρξεις.

Διετέλεσε Υπουργός: α) Στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Γρίβα (1989), β) Στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Καθηγητού και Ακαδημαϊκού Ξενοφώντα Ζολώτα (1989-1990) και γ) Στην Κυβέρνηση Προσωπικοτήτων, επίσης, του Καθηγητού Ξενοφώντα Ζολώτα (1990). Εκλέχτηκε βουλευτής κατά τα έτη 1993, 1996 και 2004 στο νομό Ιωαννίνων.

Διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (1987-1990) και για πολλά χρόνια Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και επίσης είναι μέλος της Εταιρείας Ποινικού Δικαίου.

- Έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (1987), που τον ανακήρυξε «ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗ» για την προσφορά του στην Ηπειρωτική Αποδημία και στην Ήπειρο, από τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Ηπειρωτών (1994), που τον ανεκήρυξε και επίτιμο Αντιπρόεδρό του, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πολυτέκνων (1998), από την Εθνική Νεολαία Β. Ηπείρου (1999), από την εφημερίδα «Το ΄Οραμα της Β. Ηπείρου» (1999), από τους Βλαχόφωνους της Αλβανίας στη Μοσχόπολη (1999), από τη Νεολαία Βορειοηπειρωτών (2007),  από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για τη συμμετοχή του ως εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου και για την προσφορά του στο Δικηγορικό Σώμα και στη Δικαιοσύνη (2011), από την Ένωση Ελλήνων Νομικών (2007), για την προσφορά Tου στην Ποινική Επιστήμη, την Ελληνική Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη.

- Έγραψε και δημοσίευσε στα πλέον έγκυρα νομικά περιοδικά των Αθηνών και της Ηπείρου, πολλές επιστημονικές εργασίες και μελέτες ποινικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων η σπουδαιότερη είναι η «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑ ΚΑΚΟΥΡΓΟΔΙΚΕΙΑ» (1997), που δημοσιεύτηκε στα ΠΟΙΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, και κυκλοφόρησε και σε ειδικό ανάτυπο. Επίσης, έγραψε και κυκλοφόρησε το έτος 2007 το βιβλίο του «ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ» (από τις εκδόσεις Λιβάνη). Το έτος 2019 έγραψε και κυκλοφόρησε το βιβλίο του «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» (από τις Εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗ), το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο της χρονιάς στο είδος του. Τον Ιούλιο του 2021 κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του «ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΙΚΤΑ ΟΡΚΩΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ», με εξαιρετική ανταπόκριση στο νομικό κόσμο της χώρας.

- Πρωτοστάτησε, το 1994, στη Βουλή των Ελλήνων για τη συγκρότηση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, της οποίας υπήρξε βασικό μέλος και μετέβη πολλές φορές στα Τίρανα, για την παρακολούθηση και στήριξη της γνωστής δίκης «ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ» (1994) για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, της οποίας είχε την κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση της υπόθεσης, από ποινικής και εθνικής πλευράς. Η δίκη αυτή είχε πάρει τότε διεθνείς διαστάσεις, αλλά ήταν και υψίστης σημασίας, τόσο για τους Βορειοηπειρώτες, όσο και για την Ελλάδα και βεβαίως και για τις καλές σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδος – Αλβανίας).

- Έλαβε μέρος σε πολλές Διακομματικές Κοινοβουλευτικές Ανακριτικές Επιτροπές της Βουλής (ΑΓΕΤ, ΟΤΣΑΛΑΝ, ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ κ.ά.).

- Υπήρξε, για πολλά χρόνια, Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με πλούσια δραστηριότητα και μέλος και πρόεδρος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Απόδημου Ελληνισμού, Κοινωνικών Υποθέσεων, Κανονισμού της Βουλής κ.λ.π. Ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν πολλές διατάξεις ιδίως ποινικού περιεχομένου, με τις οποίες λύθηκαν πολύ σοβαρά θέματα.

- Διετέλεσε για πολλά χρόνια στη Βουλή Τομεάρχης Δικαιοσύνης. Ήταν μέλος και ειδικός εισηγητής σε όλες τις διαδικασίες Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής των Ελλήνων (από το 1993 έως το 2007).

- Τέλος, διετέλεσε για πολλά χρόνια εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, με πλούσια δραστηριότητα και ιδίως εκπροσώπησε την κορυφαία ηπειρωτική οργάνωση σε πολλά συνέδρια στο Εσωτερικό και Εξωτερικό.

- Ο γνωστός ηπειρώτης λόγιος και συγγραφέας, αείμνηστος Βασίλης Κραψίτης, στο έργο του «Οι λόγιοι της Ηπείρου» (1981) συμπεριλαμβάνει και τον Αντ. Φούσα «μεταξύ των διακεκριμένων λογίων της Ηπείρου» και αναφέρεται με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια «για τη νομική του επιστημοσύνη και για το πνευματικό του έργο».

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΕΡΓΑ