λογοτεχνεσ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λ. ΣΩΤΗΡΗΣ

ΟΝΟΜΑ:

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΑΓ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

«Μείναμε εμείς…!» Σωτήρης Λ. Δημητρίου 

Ιστορικό βιβλίο σε μυθιστορηματική γραφή.

Πρωτοεμφανιζόμενα ιστορικά γεγονότα, συνυπάρχουν αρμονικά, η μυθοπλασία με την ιστορική παράδοση και την βιβλιογραφία που αναφέρουμε. Μια άγνωστη ιστορία της Θεσπρωτίας του 1790-1800.

Οι κάτοικοι της (τότε) Κουσοβίτσας, (Αγ. Μαρίνα) αρνούνται να πληρώσουν φόρο στον τουρκαλβανό αγά της περιοχής.

Κλεφτοπόλεμος, μάχες, πολιορκία…

Καταγράφονται ήθη και οι συνήθειες της καθημερινότητας, η νοοτροπία και οι ιδιαιτερότητες των Ελλήνων αρβανιτόφωνων, η «παλικαριά» και η «μπέσα», ο τρόπος ζωής και επιβίωσης, με τρόπο σπάνια ως τώρα καταγραμμένο.  

Ο ξεριζωμός και η (για λίγους) επιστροφή.

Η ομιλία του  Πρυτάνεως Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γ. Καψάλη για το βιβλίο κατέληγε:

«…Είμαι εδώ απόψε …ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να συγχαρώ πραγματικά τον Σωτήρη Δημητρίου… Έναν άνθρωπο που μέχρι χτες δεν τον γνώριζα και σήμερα είμαι χαρούμενος και ευτυχής που τον γνωρίζω».

Αλεξάνδρα Ιωάννου, η φιλόλογος του συγγραφέα καταλήγει: «Όταν ο μαθητής ξεπερνάει τον δάσκαλο»

Ολόκληρο το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=gg9CYU3W-GI&t=4s7

Δημοσίευση για το βιβλίο, σε ολόκληρο τον τοπικό τύπο και ιστολόγια, του κ. Η. Βεζδρεβάνη η οποία καταλήγει:

Το βιβλίο «Μείναμε εμείς…» του κ. Σωτηρίου Λ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, δικαιωματικά κερδίζει περίοπτη θέση στην τοπική μας βιβλιογραφία. 

Τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια. ΗΛΙΑΣ ΒΕΖΔΡΕΒΑΝΗΣ

https://www.thespro.gr/2016/09/blog-post_954.html?fbclid=IwAR1_w-la3odSvAydNKUHi39dLKv-MEFxckuZZBSOyRnPcuhJRdjjN1UzJQc

Ο Σωτήρης Λ. Δημητρίου γεννήθηκε το 1959 στην Αγ. Μαρίνα Ηγουμενίτσας. 

Πήγε στο 6τάξιο τότε Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας και αποφοίτησε από  την Σχολή Εργοδηγών.  

Έχει εκδώσει το ιστορικό (σε μορφή μυθιστορήματος) βιβλίο: «Μείναμε εμείς…!», (2016) το οποίο αγαπήθηκε από τους αναγνώστες ανά την Ελλάδα και πήρε πολύ καλά έως άριστα σχόλια από ανθρώπους των γραμμάτων σε διάφορες δημοσιεύσεις.

Το βιβλίο εντυπωσίασε θετικά αρκετούς ανθρώπους των γραμμάτων με πρώτον τον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιο Καψάλη ο οποίος εξέφρασε μεγάλη επιθυμία να το προλογίσει στην πρώτη του παρουσίαση, όπως και έγινε!

 Κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο: «Χορεύοντας με Νεράιδες», (2018)  το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις και θρύλους από τον μεταφυσικό-παραφυσικό κόσμο, και το οποίο αγαπήθηκε για την μεταφορά των θρύλων της παράδοσης μέσα από την λαογραφία της Ηπείρου!

Είναι τακτικό μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών» από την οποία έχουν βραβευτεί αρκετές εργασίες του.

Αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες Ηπείρου και Αττικής, καθώς και σε Ηπειρώτικες εφημερίδες, κυρίως με ιστορικά άρθρα και χρονογραφήματα. 

Από ανέκδοτη ποιητική συλλογή του έχουν μελοποιηθεί στίχοι και ένα εξ΄ αυτών μεταφράστηκε στις Η.Π.Α. σε Ισπανικό λάτιν, ενώ υπάρχουν και άλλα υπό μελοποίηση.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΡΓΟΥ

«Χορεύοντας με Νεράιδες» Σωτήρης Λ. Δημητρίου

Ό,τι ο λαός μας είδε, με τα μάτια του σώματος, της ψυχής ή της φαντασίας!

*Τα φαντάστηκε ο λαός μας μέσα από τους αιώνες ή είναι ένας παράλληλος - αόρατος  κόσμος, που αποτελείται από υπερφυσικές μεταφυσικές, παραφυσικές ή μήπως φυσικές οντότητες;

*Ο σημερινός κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τον αόρατο αυτό κόσμο τον υπερφυσικό, διότι δεν ζει στην ύπαιθρο και έχει χάσει το ένστικτο που είχε βελτιωμένο ο άνθρωπος της  Φύσης; 

*Είναι όλο αυτό, μια αόρατη πραγματικότητα για όσους δεν έδωσαν βάθος στην ύπαρξή τους και ζουν στο φόβο και στο ψέμα;

*Όλοι μας έχουμε ακούσει ή τουλάχιστον διαβάσει ιστορίες φαντασμάτων, στις οποίες τα όντα αυτά περιφέρονται στον κόσμο μας με σκοπό να τρομάξουν τους ανθρώπους, ή να εκπληρώσουν κάποια υποχρέωση από το παρελθόν.   

*Οι βρικόλακες  τις παλαιότερες εποχές ήταν συνυφασμένοι με τα κακά πνεύματα.

*Όμως «υπάρχουν» και οι νεράιδες, που εμφανίζονται συνήθως με την πανσέληνο. Με πολλές εκδοχές τις παρουσιάζουν οι θρύλοι και οι παραδόσεις του τόπου μας. Ακόμη και ως αερικά…

Αλήθεια, τι είναι όλα αυτά τα όντα; Είναι υπαρκτά;

Είναι δημιούργημα της φαντασίας μας;

Προϊόν αυθυποβολής ή μήπως τελικά δεν είμαστε μόνοι μας;

Μήπως αυτός ο κόσμος είναι μία εικονική πραγματικότητα όσων την ζούνε ή μήπως ένας αόρατος αιωρούμενος ή κινητός τοίχος, μας βάζει ενίοτε μέσα σε αυτόν τον κόσμο και μας ξαναβγάζει πάλι απέξω στην καθημερινή πραγματικότητα και σε αυτό που θεωρούμε, φυσικό για μας χώρο;

Ζούμε σε ένα κόσμο που έχει μέσα και άλλους παράλληλους κόσμους που κάποιοι έχουν μια έκτη αίσθηση βελτιωμένη και τα αντιλαμβάνονται; 

Περπάτησε μέσα στην νύχτα μονάχος κι αν μέσα στην μοναξιά δεν ακούς τίποτα, παρά μόνο το θρόισμα των φύλλων σταμάτα. Το απαλό αεράκι της νύχτας, ίσως σου ψιθυρίσει κάτι στ΄ αυτί. Ίσως να είναι κάτι από έναν άλλο κόσμο. Από έναν κόσμο που αισθανόμαστε ή έστω που φανταζόμαστε αλλά δεν βλέπουμε.  Μα, μη γυρίσεις το κεφάλι, πίσω στο σκοτάδι να δεις.  Μη προσπαθείς να σπάσεις τον αόρατο τοίχο που σε

ενώνει ή σε χωρίζει από αυτά που βλέπεις ή που δεν βλέπεις γύρω σου αλλά που ίσως και να τα φαντάζεσαι. Μπορεί τρυφερά λόγια κι ερωτικά να έρχονται στ΄ αυτιά σου με τον αέρα, με το χάδι και των φύλλων το θρόισμα.