λογοτεχνεσ

ΔΕΥΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΗΣ

ΟΝΟΜΑ:

ΘΕΟΔΩΡΗΣ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΔΕΥΤΟΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 2004 με το λαογραφικό του έργο    ‘’ Ο Ηπειρώτικος γάμος ‘’. Ακολούθησαν έξι ιστορικά μυθιστορήματα.

‘’Μη ρωτάς γιατί’’, το 2006

‘’Σμύρνη συγγνώμη’’, το 2008

‘’Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;’’, το 2011

‘’Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής ‘’, το 2015

‘’Είμαι Πολίτισσα τζάνουμ’’, το 2016

‘’Το Πέρασμα Αντίκρυ’’, το 2018      

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα. Έχει δύο κόρες, την Μαριλίζα και την Ασπασία. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθν. Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και υπηρέτησε την δημόσια εκπαίδευση επί 32 έτη.  Διετέλεσε πρόεδρος στην Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου (2001 – 2011 ). Εκλέχτηκε Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ίλίου (2006 – 2018) και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού & Αθλητικού οργανισμού για τέσσερα χρόνια. Επίσης το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΡΓΟΥ

 

« Το πρώτο φως της αυγής που μας ξύπνησε, μας δημιούργησε την πρώτη έκπληξη. Μπροστά μας απλωνόταν ένας μεγάλος κόλπος, αλλά δεν γνωρίζαμε που βρισκόμασταν, αφού η απόσταση ήταν πολύ μεγάλη, ενώ ακόμη και τα σπίτια φαίνονταν σαν μικρές κουκίδες. Όσο πλησιάζαμε όλα γίνονταν ευκρινέστερα, αλλά και πάλι συμπέρασμα δεν μπορούσαμε να βγάλουμε για το που βρισκόμασταν. Μέχρι την στιγμή που κάποιος απ’ αυτούς που είχαν ανέβει ψηλά στο κατάρτι, φώναξε: ‘’Ο Λευκός Πύργος αδέλφια! Είμαστε στη Θεσσαλονίκη!’’ Ένα πανηγύρι έγινε πάνω στο κατάστρωμα, όπου συγκεντρώθηκαν όλοι οι επιβάτες. Όλοι ήθελαν να θαυμάσουν τη νύφη του Θερμαϊκού, που έστεκε εκεί αγέρωχη, ήρεμη, αρχόντισσα, καθώς την έλουζε ο πρωινός ανοιξιάτικος ήλιος. Η Θεσσαλονίκη έστεκε εκεί απέναντι, υπερήφανη για την ιστορία της, αλλά το κυριότερο με μια ανοικτή αγκαλιά για όλους. Γνώριζε από προσφυγιά η ίδια, γνώριζε από τέτοιους πόνους, γνώριζε τι σήμαινε ξεριζωμός! Ήταν έτοιμη να μας υποδεχτεί, όπως είχε υποδεχτεί πριν από εμάς χιλιάδες συμπατριώτες μας. Είχε παράδοση η πόλη σε τέτοιες καταστάσεις, είχε βαθιά φιλική σχέση με την ανθρωπιά, την ευαισθησία και οι άνθρωποι της ήταν ζεστοί, φιλικοί, φιλότιμοι, καταδεκτικοί, εργάτες του καθημερινού μόχθου οι περισσότεροι.

Καταλάβαιναν καλύτερα από τον καθένα τι σήμαινε προσφυγιά, τι σήμαινε να ξεριζωθείς από τον τόπο σου, από το σπίτι σου, από τις δουλειές σου! Το καταλάβαιναν, γι αυτό και στήριζαν  όπως μπορούσαν τους ανθρώπους που έρχονταν από τόσο μακριά, με τόσες ελλείψεις και κυρίως με ένα πολύ μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα.»