ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΑΚΗΣ

ΟΝΟΜΑ:

ΤΑΚΗΣ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΑΘΗΝΑ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Αθήνα 1945,

ΑΣΚΤ. 1965-1970, κοντά σε μερικούς από τους σημαντικότερους δασκάλους της νεοελληνικής τέχνης. τον Γιάννη Μόραλη και τον Νίκο Νικολάου στη ζωγραφική, το Β. Βασιλειάδη στη σκηνογραφία. Κατεύθυνση: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, Εργαστήριο επιλογής: ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ Άλλες σπουδές: ΣΧΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ, σπουδές ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ: Παρίσι 1974- 1975

Ζωγράφος και Σκηνογράφος, ο ΤΣ είναι ένας θεωρητικός της τέχνης. Υπηρετεί τη ζωγραφική ως αναπαράσταση του κόσμου με ύλες και ανεικονικό ρεαλισμό. Στο κλίμα της εποχής, μεταξύ 1970-1980, η βιοθεωρία του επανέρχεται σε κάθε γραμμή σε κάθε εικόνα, όλα υπάρχουν και στο ελάχιστο. Για μισό περίπου αιώνα εργάζεται πάνω στις αρχές της μοντέρνας τέχνης, με τη γραμματική της, την προσωπική σύνταξη και την κληρονομιά της ιστορίας της τέχνης, τις μοντέρνες τάσεις του κυβισμού και της αφαίρεσης, που κέρδισαν τη ζωγραφική.

Επέλεξε ως απαρχή τη στάχτη, την ύλη και το χρώμα, σύμβολο του σημείου μηδέν της αρχής και του τέλους που προβάλλεται στην ιστορία των μαθηματικών για να μιλήσει με τη χημεία της ύλης για την ιστορία του χάους, της γένεσης και του θανάτου. Η αυστηρή γεωμετρική διάταξη ή το απόλυτο χάος, η έκρηξη του τυχαίου και του αυθόρμητου, η λογική συνέπεια ή η χειρονομιακή δράση, είναι οι δρόμοι του ζωγράφου. Παρόλο που όλα δίνουν την αίσθηση ενός  ασύμμετρου κόσμου, μιας μη κανονικής παράθεσης, μιας υπερρεαλιστικής διατύπωσης, συνδέονται όλα προς την  κατεύθυνση  της εκφραστικής σήμανσης που επιτυγχάνεται με τους όρους του χρωματικού κώδικα και της μαθηματικής αναγλυφικότητας στην αφήγηση σε σειρές, στις  «κατασκευές» (1965-1984 μελέτη της έννοιας της Kατασκευής),  στο «16 +4+1 έργα, Πορεία προς την εικόνα», στο «Ιστορικό Τοπίο», ως το «Ο Ήλιος μέσα μου» (1980-2018).

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ:

1975:  Πολυπλάνο, Αθήνα

  • Προσωπικό εργαστήριο. Αθήνα. «Τοίχοι»

1986: «Κατασκευές», Galerie «F»  Αθήνα

1989 Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Ιωάννινα,  «Κατασκευές», Γαλλικό Ινστιτούτο Ιωαννίνων Ζωγραφική, «Ερωτική άνθιση», Πολυθέαμα, Ιωάννινα  «Δομές», Θεατρικό εργαστήρι Ηπείρου», Ιωάννινα, PERFORMANCE και Μάσκες για έργα που δεν έχουν γραφεί.

1991 Αίθουσα τέχνης «Αμυμώνη», Ιωάννινα. Τίτλος: «Καθρέφτες», «’Ιχνη υλικά-ίχνη πνευματικά».

1992 Θεοφάνειος αίθουσα Πρέβεζα, Κατασκευές. Τίτλος: «Μνήμη του ποιητή Γ. Σεφέρη» στο Συμπόσιο του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Δήμου Πρέβεζας. 

1994 Ζωγραφική. Τίτλος: «Αέναο Χάος», «Libido και απάτη» Ιωάννινα, στην 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

1994 Αίθουσα Τέχνης «Έκφραση», Αθήνα Ζωγραφική. Τίτλος: «Με τέφρα και αιθάλη».

1994 8η Eφορεία Bυζανττινών Aρχαιοτήτων, Γιάννενα. Eκθεση ζωγραφικής στα πλαίσια του προγράμματος Kαλειδοσκόπιο.

1995 Χώρος τέχνης 24, Αθήνα Ζωγραφική. Τίτλος: «Δέντρα, ίχνη υλικά-ίχνη πνευματικά».

1996 Αμυμώνη αίθουσα τέχνης», Ιωάννινα. Ζωγραφική. Τίτλος: «Σπουδές στην Ποίηση», «Αέναο Πλέγμα», «Σπουδές στον Περικλή Πανταζή», 

1998 Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Yeni Djami)

1998 Περί Tεχνών, Aθήνα «Tο μήλο της Έριδος ή της Σοφίας»,

1998 Oύρσουλα Kόπκα, Γιάννενα «Tο μήλο της Eριδος ή της Σοφίας»       

2003 Βαφοπούλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη «Πύλη»

2003 Πινακοθήκη Δήμου Ιωαννιτών Τίτλος: 20+1 έργα, πορεία προς την εικόνα.

2007 «Άκρατος-κεκραμμένος» Αθήνα Γκαλερί της Έρσης.

2012 Αρχαολογικό μουσείο Iωαννίνων

2014 Νομισματικό Μουσείο Αθηνών «Σπείρα»

2018 Φωταγωγός Αθήνα «Περάσματα του ήλιου»

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΕΤΟΣ-ΧΩΡΟΣ-ΠΟΛΗ)

1990 «Δένδρα. Ίχνη Υλικά-Ίχνη πνευματικά» Fondation Hellenique, Παρίσι.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

1996 «Νέα αποκτήματα» της Πινακοθήκης Αβέρωφ

1997 8η Eφορεία Bυζαντινών Aρχαιοτήτων Ιωάννινα «Amitiés». Οργάνωση: - Κέντρο Ερευνών Παράδοσης και Πολιτισμού, Ιωάννινα.

1997 «Δημιουργικές συναντήσεις»  Πινακοθήκης Aβέρωφ, Mέτσοβο, Εικαστική δημιουργία με παιδιά. Έκθεση ομαδική.

1999 8η Eφορεία Bυζαντινών Aρχαιοτήτων Ιωάννινα, Οργάνωση: - Κέντρο Ερευνών Παράδοσης και Πολιτισμού, Ιωάννινα. «Αναφορά στην πόλη-Regard sur la ville»

2002 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Ομαδική έκθεση. Τίτλος: «Σώμα» Οργάνωση: Κέντρο Ερευνών Παράδοσης και Πολιτισμού, Ιωάννινα. 

- Βαφοπούλειο, Θεσσαλονίκη. Ζωγραφική. Συλλογή Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, 

- Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας, Συλλογή Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ,

-Μουσείο Μπενάκη 20 Χρόνια Πινακοθήκη Ε Αβέρωφ

2008 Galerie Grancy, Lausanne Suisse. « Voyage au cœur des choses »

2017 Γκαλερί της Έρσης Ακριθάκης-Στεφάνου

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ

BLUE ROSE 2010

Εν ακόναις 1990