ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΣΠΑΡΤΙΩΤΗΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ

ΟΝΟΜΑ:

ΛΕΑΝΔΡΟΣ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΣΠΑΡΤΙΩΤΗΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΠΡΕΒΕΖΑ

Όταν ο φίλος Νίκος Δ. Καράμπελας, πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις μου πρότεινε να ζωγραφίσω τα επτά αρχαία θέατρα της Ηπείρου σε ακουαρέλες, και πριν καταλάβω το μέγεθος του εγχειρήματος, άρχισα να τα ζωγραφίζω με μελάνι και πενάκι, τεχνική που μου ήταν πιο οικεία, καθώς την χρησιμοποιούσα στη δουλειά μου ως σχεδιαστής και ντεκορατέρ για πολλά χρόνια, όταν ακόμα ήταν άγνωστος ο υπολογιστής.
Όσο για τους δύο πίνακες που σας έστειλα, για τη σημαντική πρωτοβουλία και έκθεση που διοργανώνετε, αυτούς της αρχαίας Κασσώπης και Δωδώνης, πρέπει να το ζήσει κανείς για να περιγράψει τα συναισθήματα που σου προκαλούνται γυρίζοντας σ΄ αυτούς τους ιστορικούς χώρους. Να κάθεσαι στις ίδιες θέσεις, που ποιος ξέρει πόσοι και ποιοι κάθισαν πριν από σένα. Σε κυριεύει ένα πρωτόγνωρο δέος και προσπάθησα όσο καλύτερα μπορούσα να αποδώσω με το πενάκι αυτά τα μεγαλειώδη μνημεία που διασώζονται στην Ήπειρο. Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος, αλλά και ταπεινά περήφανος, γιατί κατάφερα να προβάλλω με αυτή την εικαστική προσπάθεια, έστω και στο ελάχιστο, το μεγαλείο τους. Χρειάστηκαν δέκα οκτώ μήνες εντατικής και κοπιώδους δουλειάς για να αποδοθούν αυτά τα υπέροχα δημιουργήματα πολιτισμού των προγόνων μας στο χαρτί. Χάρις στην οικονομική βοήθεια της Εθνικής Ασφαλιστικής, η προσπάθειά μου αυτή εκδόθηκε, από το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις, σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα πεντακοσίων αντιτύπων, το οποίο έχετε παραλάβει και εσείς. Δυστυχώς ο αριθμός των λευκωμάτων έχει εξαντληθεί και ελπίζω σε μια μελλοντική επανέκδοση.
Δεχθείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την προσπάθεια προβολής των καλλιτεχνών της Ηπείρου και είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι με χρειαστείτε.

biografiko

ΕΡΓΑ