ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΣΕΛΙΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΟΝΟΜΑ:

ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΣΕΛΙΟΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ

Γεννήθηκε στη Δερβιτσάνη το 1970. Σπούδασε ζωγραφική στο καλλιτεχνικό Λύκειο Αργυροκάστρου και το 1994 αποφοίτησε από την Ανώτατη Ακαδημία Καλών Τεχνών Τιράνων, στο τμήμα μνημειακής ζωγραφικής . Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις, Πολιτιστικό κέντρο Δερβιτσάνης (1988), Δημοτική Πινακοθήκη Αργυροκάστρου (1989), Γαλλικό Ινστιτούτο Ιωαννίνων (1995), Γκαλερί Τεχνοχώρος Ιωαννίνων (2014), Ίδρυμα Ιωσήφ & Εσθήρ Γκανή (2018)  και έχει λάβει μέρος σε 30 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα από το 1990 ως ζωγράφος, και από το 1998 ως καθηγητής εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει επίσης με μαθητές σε αρκετά προγράμματα- δράσεις, με σημαντικότερη διάκριση  το 1ο βραβείο στον 1ο  Πανελλήνιο διαγωνισμό σκίτσου με θέμα την οδική ασφάλεια το σχολικό έτος 2011-2012, και 1ο βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό το σχολικό έτος 2012-2013.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Η ομορφιά μιας τοπιογραφίας έγκειται συνήθως στην αποτύπωση πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια της ωραιότητας του τόπου που αυτή απεικονίζει. Σπάνια ο  καλλιτέχνης που την φιλοτεχνεί κατορθώνει να προσδώσει στο εικονιζόμενο τοπίο στοιχεία της δικής του ιδιοσυγκρασίας και ψυχής.

Τα έργα του Οδυσσέα Σέλιου αποτελούν όμως μια τέτοια ακριβώς σπάνια περίπτωση. Η εκφραστικότητα της δουλειάς του ενισχύεται και από την τεχνική της ζωγραφικής του. Το  χρώμα δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να αποδώσει τις εναλλαγές φωτός και σκιάς, αλλά και να αποτυπώσει την επίδρασή τους στα χρώματα της φύσης και στον πλούτο των αποχρώσεών τους, αιχμαλωτίζοντας την εκφραστικότητα του ίδιου του δημιουργού, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του για το θέμα της ζωγραφικής του.

Οι εικόνες που αντικρίζει ο θεατής στα έργα του είναι οικείες και γνώριμες, τοπία της Πάργας και της Ηπείρου. Το βλέμμα όμως του δημιουργού τις μεταφράζει σε καλλιτεχνικές εικόνες πολύ προσωπικές. Ο Σέλιος επανερμηνεύει με τη ζωγραφική του τοπία αγαπημένα και γνωστά και τα χρωματίζει με τη δυναμική, εκφραστική, αισιόδοξη πινελιά του. Στις δημιουργίες του δεν θα δούμε μια ακόμη εκδοχή της Πάργας η των περιοχών που έχει βιώσει και αγαπήσει, αλλά τοπία βαθιά ριζωμένα στην ψυχή του, που μετουσιώνονται σε εκφραστικά, ευφάνταστα έργα τέχνης.

Ελένη Μάργαρη

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ

Η βόλτα 2020

Υδατοφραφία, 43x58cm

Νησάκι Ιωαννίνων 2018

50x70 εκ, Λάδι σε καμβά