ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΟΝΟΜΑ:

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΣΑΡΑΚΑΤΣΙΑΝΟΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΜΕΓ.ΓΟΤΙΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Γεννήθηκε το 1937 στη Μεγάλη Γότιστα Ιωαννίνων. Πρώτοι του δάσκαλοι στην τέχνη ήταν ο αγιογράφος Γιώργος Καζάκος και ο Πάνος Σαραφιανός. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, αρχικά στο εργαστήριο γλυπτικής του Θανάση Απάρτη και στη συνέχεια κοντά στον Γιάννη Μόραλη, με υποτροφία του ΙΚΥ. Έκανε επίσης σπουδές σκηνογραφίας και διακοσμητικής. Αποφοίτησε το 1967.
Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστραλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρο). Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και πινακοθήκες (Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Βορρέ, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Άνδρος, Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, Ηρακλείου κ.α.) καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία.

Ο  διακεκριμένος δημιουργός, ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης, με τη μεγάλη ανταπόκριση και αναγνώριση, όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και στις ευρωπαϊκές χώρες στο «Μονόγραμμα», στις 3 Μαίου στις 19.30 στη ΝΕΤ.
Γεννήθηκε στη Μεγάλη Γότιστα Ιωαννίνων, σπούδασε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, όπου παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής κι αργότερα ολοκλήρωσε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τον Πάνο Σαραφιανό, στη γλυπτική τον Θανάση Απάρτη και στη ζωγραφική τον Γιάννη Μόραλη.
Ο Χρήστος Σαρακατσιάνος μετά την ΑΣΚΤ συνέχισε στο Παρίσι, στην Ecole des Beaux-Arts και στην Alliance Française. Ταγμένος και αφοσιωμένος στην υπόθεση της τέχνης, με τις εκφράσεις της στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική.
Πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο με έναν ιδιαίτερα προσωπικό και εκφραστικό χαρακτήρα, με πρωτότυπες συνθέσεις που διαμορφώνονται, μεταβάλλονται και εξελίσσονται στην πορεία της πολύχρονης και διαχρονικής δημιουργίας του.
Επιλέγει συνειδητά να εκφραστεί με γεωμετρικές φόρμες συνυφασμένες με κριτική στάση απέναντι στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Προσωπικό ύφος που επηρεάζεται από σύγχρονες τάσεις, αλλά δεν περιορίζεται στα λεγόμενα ρεύματα κάθε εποχής.
Ο Χρήστος Σαρακατσιάνος πλάθει ουσιαστικά έναν απόλυτα προσωπικό κόσμο, με δική του εικαστική ταυτότητα.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ