ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΡΑΤΣΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΟΝΟΜΑ:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΡΑΤΣΙΚΑΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΚΡΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο Δημήτρης Ράτσικας γεννήθηκε το 1946 στα Ιωάννινα, στην Κρύα. Σπούδασε ζωγραφική
 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Νίκο Νικολάου, τον Γιάννη Μόραλη και τον Παντελή Πρεβελάκη. Το 1973, με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης συνεχίζει σπουδές στη ζωγραφικής στο Παρίσι, στην ENSBA Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του G. Singier. Παράλληλα μαθαίνει νωπογραφία, λιθογραφία, βιτρό, υφαντό και συνεχίζει στο ψηφιδωτό με δάσκαλο τον R. Licata. To 1979 λαβαίνει το ανώτατο δίπλωμα πλαστικών τεχνών της Σχολής με άριστα και χρηματικό βραβείο.
            Συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης απ’όπου το 1981 λαβαίνει το πτυχίο Maitrise με άριστα και με διευθυντή ερευνών τον F. Molnar. Το 1982 λαβαίνει το DEA με διευθυντή ερευνών τον J. Rudel και το 1986 ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή με διευθυντή ερευνών επίσης τον F. Molnar. Το ερευνητικό του έργο στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής αφορά την ανάλυση έργων ζωγραφικής με τη μέθοδο της ηλεκτροοφθαλμογραφίας, έχει δε παρουσιαστεί σε Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο και έχει δημοσιευτεί σε τόμο στ’αγγλικά.

            Παράλληλα, από το 1982 μέχρι το 1986 εργάζεται στο εργαστήριο ερευνών της ψυχοφυσιολογίας και της ψυχοφυσικής της όρασης του Ινστιτούτου Αισθητικής του Πανεπιστημίου  ως συνεργάτης του καθηγητή F. Molnar ( C.N.R.S.), με αντικείμενο έρευνας την ανάλυση και τη σύνθεση εικόνων ζωγραφικής με σύγχρονη τεχνολογία.

            Το 2002 εκλέγεται με το νόμο 407 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου διδάσκει ζωγραφική στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης για την ίδρυση του οποίου υπήρξε εισηγητής. Σήμερα διευθύνει ως διευθυντής ερευνών διδακτορικές διατριβές στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τον τίτλο του καθηγητή ΔΕΠ.

            Συνεργάστηκε με πολλές αίθουσες τέχνης στην Ελλάδα και στη Γαλλία και του έχουν οργανωθεί πάνω από σαράντα ατομικές εκθέσεις ( Gallery Titanium, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, ΩΡΑ, Νέες Μορφές, Galerie Scultures κα).

            Τέλος δημιουργεί στα Ιωάννινα έναν χώρο έρευνας και εκθέσεων με την επωνυμία ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΤΣΙΚΑΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. Εκεί παρουσιάζονται έργα του, η διατριβή του και άλλες ερευνητικές εργασίες. Επίσης στο χώρο πραγματοποιούνται σεμινάρια, συνεργασίες με ερευνητές και μαθήματα ζωγραφικής.

preview

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ

Γυμνο

19 x 28εκ. Υδατογραφεια

Κοριτσια

38 x 56εκ. Υδατογραφεια