ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΟΝΟΜΑ:

ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΜΠΑΛΑΦΑΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΛΑΛΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Γεννήθηκε στη Λάλιζα Ιωαννίνων όπου πέρασε τα πρώτα μαθητικά του χρόνια.
Εκεί από ένα φωτισμένο δάσκαλο  θα γνωρίσει τη ζωγραφική,θα τον μεγέψει και θα της δοθεί για πάντα Κατόπιν εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει  δραστηροποιείται . Εκεί στα πρώτα Γυμνασιακά τo χρόνια θα έλθει σε επαφή με τους αγιογράφους της Εγνατίας και  θα αντιληφθεί γιατί ο κόσμος της ζωγραφικής είναι μαγικός και απέραντος.Κατόπιν φοιτά στη Σχολά Θεάτρου και θα τον αγγίξει ιδιαίτερα η σκηνογραφία .Από το 1974 διατηρεί εργαστήρι ζωγραφικής  θέτοντας έτσι την τέχνη σε επαγγελματική βάση  για 40 περίπου χρόνια.

  Πραγματοποίησε πολλές ατομικές και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές  σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και στο εξωτερικό όπως  Βουλγαρία,  Κύπρο ,  Γερμανία και  Αυστραλία δύο φορές. Έργα του( φιλοτέχνησε πάνω από 3000 με ποικίλη θεματογραφία)  κοσμούν   ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Πρωτοστάτησε  στην ίδρυση του Συλλόγου Ζωγράφων  Θεσσαλονίκης   και Β. Ελλάδοςτο 1984,έχει διατελέσει  πρόεδρος για αρκετές θητείες και εξακολουθεί  και κατά την παρούσα περίοδο ,συμβάλλοντας τα μέγιστα  στην πραγματοποίηση πλειάδας πολιτιστικών και κοινωνικών  εκδηλώσεων. Είναι επίσης μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Δίδαξε ζωγραφική σε κολεγιακό επίπεδο ,σε σεμινάρια και σχολεία ζωγραφικής. Παρουσίασε προγράμματα τέχνης στη Τηλεόραση για τρία χρόνια, και συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές ζωγραφικής και γλυπτικής στη Θεσσαλονίκη.Για την πολυετή προσφορά του στην τέχνη θα του απονεμηθούν πολλοί έπαινοι και τιμητικές διακρίσεις από διάφορους φορείς Ασχολείται ακόμη με ποίηση και δημοσίευσε μία ποιητική συλλογή με τίτλο ¨στιγμές ¨. Έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο ¨ο μαγικός κόσμος του χρωστήρα ¨

Από τον πρόεδρο της ΝΕΚΙΛΘ, Δημήτρη Κούλγια ,ποιητή

Ο  Περικλής Μπαλάφας μέσα από το έργο του ζητά αταλάντευτα ένα νόημα να το αντιπαραθέσει στη παράλογη απουσία νοήματος της εποχής του.Δανείζεται από την καθημερινότητα τα επιτεύγματά της και με το κλειδί που είναι  η οξυδέρκεια ,το βίωμα και η γνώση συνθέτει ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι επιτυγχάνει την ενοποίηση των αντιθέτων. Γενέτειρά του η τραχιά γη της Ηπείρου μικρός όμως ,ακόμα παιδί  ,συμμάζεψε τα πλούτη του –νιότη και άγνοια και ήλθε να εγκατασταθεί, μόνιμα πλέον,  στη μεγάλη πολιτεία της Θεσσαλονίκης όπου από μικρός  μυήθηκε στα μυστικά της ζωγραφικής και αγιογραφίες από σημαντικούς καλλιτέχνες της πόλης δείχνοντας  ασυνήθη ζήλο, ενθουσιασμό  και έφεση.

Είναι ρεαλιστής ζωγράφος , δεν παραμορφώνει τα αντικείμενα έχει τάση προς την τελειότητα ,δεν θορυβεί δεν κραυγάζει ,είναι χαμηλών τόνων ,προβάλλει την ομορφιά του κόσμου με τον δικό του τρόπο.

Αθεράπευτα λάτρης του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και  πολιτισμού πολύ συχνά συνδυάζει με μαεστρία αρχαίες μορφές και παραστάσεις  με την σημερινή πραγματικότητα   και προβληματίζει ή έμμεσα υποδεικνύει συμβολικά επιστροφή  σε χαμένες αξίες .

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ

Ο Όμηρος στο Μανχάταν

100 x 60 εκ. λάδι σε καμβά

Λάλιζα Δοδώνης

30 x 40 εκ., Υδρόχρωμα σε χαρτί ακουαρέλας