ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΛΟΥΚΙΔΗΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΟΝΟΜΑ:

ΛΟΥΚΑΣ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΛΟΥΚΙΔΗΣ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΜΥΤΙΛΗΝΗ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ο Λουκάς Λουκίδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου το 1963. Έζησε στην Ερεσό του ίδιου νησιού μέχρι το 1975, οπότε μετακόμισε με την οικογένειά του στην αθήνα

Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με δάσκαλο το Θόδωρο Παπαγιάννη. Με το πρόγραμμα Erasmus μετακινήθηκε στο Βερολίνο όπου φοίτησε για 6 μήνες σε εργαστήριο γλυπτικής (καθηγητής D. Evison) της σχολή UDK. To 2019 απέκτησε τον τίτλο του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος “Σχεδιασμός- Χώρος- Πολιτισμός” της  σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Από το 1998 διδάσκει γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας όπου κατέχει τη βαθμίδα ΕΕΠ. Το καλλιτεχνικό του έργο περιλαμβάνει 6 ατομικές εκθέσεις γλυπτικής, συμμετοχή σε workshops με καλλιτεχνικές ομάδες, συμπόσια γλυπτικής και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του έχουν τοποθετηθεί στο δημόσιο και σε ιδιωτικούς χώρους.

"Γαμοσκάθαρο"
Υλικά: Ψημένος κόκκινος πηλός, μπετόβεργες

Διαστάσεις μεταβλητές
2018
Λίγα λόγια για το έργο.
Το έργο " Γαμοσκάθαρο" είναι μέρος της γλυπτικής εγκατάστασης " Κατασκευές επιβίωσης" που εκτέθηκε στη Πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο Ν. Ηράκλειο το 2018.
Ως μέρος της εγκατάστασης αυτής αναφέρεται στην προσπάθεια που κάνουν στην εποχή μας οι άνθρωποι για να επιβιώσουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Πόλεμοι, πείνα, λειψυδρία, πολιτική αστάθεια διώχνουν τους ανθρώπους από τις χώρες τους για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής. Στην πορεία τους αυτή γίνονται οι ίδιοι μηχανές επινοώντας κάθε φορά την πιο κατάλληλη μορφή.
Η εγκατάσταση "Γαμοσκάθαρο" αναπαριστά έναν τέτοιο μηχανισμό επιβίωσης με σαφείς αναφορές στα έντομα και τα ερπετά ως δομές.


"Αόρατος επισκέπτης"
Υλικά: πολυεστέρας, υαλωνήματα
Ύψος: 140 εκ
2012
ΜοΑπ είναι η συντομογραφία των λέξεων Μορφολογικά Απορρίμματα. Ο όρος έχει επινοηθεί από το Λουκίδη για να περιγράψει τα μικρά θραύσματα από αντικείμενα, δηλαδή τα αστικά σκουπίδια που βρίσκει στο δημόσιο χώρο και ασχολείται εδώ και χρόνια μαζί τους χρησιμοποιώντας διάφορες καλλιτεχνικές πρακτικές (σχέδιο, γλυπτική, κλπ).
Τα ΜοΑπ ως υπολείμματα από "κάτι" αλλά και από "κάποιον" έχουν για το Λουκίδη πολύπλευρο ενδιαφέρον. (πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα σχετικό με τα  ΜοΑπ μεταπτυχιακό στη σχολή αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.)
Το γλυπτό "Αόρατος επισκέπτης" προήλθε από ακριβή μεγέθυνση ΜοΑπ και ανήκει στη σειρά έργων "ΟΥΚΑΤΣΑΛΙΟΝ" που εκτέθηκε το 2012 στη γκαλερί William James.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ

Γαμοσκάθαρο

Ψημένος κόκκινος πηλός, μπετόβεργες

Αόρατος επισκέπτης

Πολυεστέρας, υαλωνήματα, 1,40cm