ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΟΝΟΜΑ:

ΙΩΑΝΝΑ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η Ιωάννα Κωνσταντίνου κατάγεται από τους Καλαρρύτες Ιωαννίνων. Σπούδασε στη σχολή Δοξιάδη και στην ΑΣΚΤ Αθήνας με τον Δ. Μυταρά, τον Ι. Μόραλη, τον Δ. Κοκκινίδη.  Ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε  στο Παρίσι (Un. Paris 1, Sorbonne) Ιστορία Τέχνης και Συντήρηση Έργων Τέχνης με ειδίκευση στο χάρτινο υλικό.

   Εργάστηκε στο ιστορικό αρχείο του ΜΙΕΤ και δίδαξε ως επίκουρη καθηγήτρια στο ΤΕΙ Αθήνας. Συνεργάστηκε με Βιβλιοθήκες και Αρχεία ανά την Ελλάδα και δίδαξε σε μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών σεμιναρίων. Έκδωσε το Χειρόγραφο, το Βιβλίο και τα Ιστορικά Αρχεία (ΜΙΕΤ 1988).

   Ατομικές εκθέσεις της έχουν γίνει σε Αθήνα, Ιωάννινα,  Όσλο, Βιέννη, Λονδίνο. Μέλος του ΕΕΤΕ από το 1981 και του Συλλόγου Εικαστικών Ηπείρου.  Πρόεδρος του Συλλόγου τωνεν Αττική Καλαρρυτινών και συντάκτρια της εφημερίδας Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ.

ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η διατύπωση ενός φιλοσοφικού πιστεύω δεν είναι ποτέ μια απλή υπόθεση. Πώς αλλιώς να υπολάβει μια ζωγραφική τοπίου, όντας το διανοητικό αποτέλεσμα των επιλογών μιάς ζωγράφου που δεν φαίνεται να αυθαιρετεί, αν και όσα απεικονίζει δεν ταυτοποιούνται ως πραγματικά φυσιοκρατικά δεδομένα; Μοιάζουν όλα να είναι φαινομενικά απλές αφορμές, για να μας πει πιο ενδόμυχα και μύχια πράγματα, καθώς δεν εντοπίζεται πουθενά ανθρώπινη παρουσία ή δημιουργία και η χρωματική γκάμα που επιλέγει είναι αντισυμβατική, όπως το χρώμα του ουρανού (κόκκινο αίματος). Οι καθαρές φόρμες, μαζί με τη διαυγή, κρυστάλλινη ατμόσφαιρα, η παράξενη απόδοση των όγκων, τα πλακάτα χρώματα συνηγορούν σε μια προσπάθεια να αποδοθεί κάτι πιο μεταφυσικό, πρωιμιακό, αλλά και ουσιαστικά κριτικό ως προς το σήμερα, με στόχο να επιτύχει τη βασική υπομνηματιακή διερώτηση: πώς άρχισαν όλα;

Απόσπασμα από το κείμενο του ιστορικού και επιμελητή Κων. Μπάσιου μέλους της A.I.C.A. για έκθεση της Ι. Κωνσταντίνου τον Οκτ. 2019.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΡΓΑ