ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΑΘΗ

ΟΝΟΜΑ:

ΑΓΑΘΗ

ΕΠΙΘΕΤΟ:

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΔΙΟΤΗΤΑ:

ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ:

ΚΑΜΙΝΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

.Ιατρός Κυτταρολόγος - Απόφοιτη Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου   Ιωαννίνων                                                                                          

   .Απόφοιτη τμήματος  εικαστικών σχολής ΑΚΤΟ .

   Η Αγαθή Γαλανοπούλου  γεννήθηκε  και μεγάλωσε  στο Καμίνι Παραμυθιάς- Θεσπρωτίας. Έζησε εκεί μέχρι τα 18 της.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.     

 Μετά το πέρας των σπουδών της, εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός, στην Ρόδο και στην συνέχεια ως ειδικευόμενη ιατρός, στο Κυτταρολογικό τμήμα του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αθηνών 'Άγιος Σάββας, για 5 έτη.

 Εργάζεται  στην Ρόδο ως ιατρός Κυτταρολόγος από το 1997.

Όσον αφορά την Ζωγραφική ήταν ανέκαθεν το όνειρό της.
Από μικρή ακολουθούσε τον πατέρα της στην δουλειά του, η οποία ήταν η λαϊκή τέχνη.

Η μητέρα της  βέβαια λέει ότι πήρε το γονίδιο από τον παππού της, που ήταν ζωγράφος.

Άρχισε να ασχολείται με την Ζωγραφική εδώ και δέκα πεντε χρόνια, συγχρόνως με την μουσική (συγκεκριμένα κιθάρα η οποία διήρκησε 5 χρόνια ). Την κέρδισε βέβαια η Ζωγραφική.   

    Έτσι λοιπόν:                                                                                       

 . To 2010-2011 παρακολούθησε το εικαστικό πρόγραμμα "Ζωγραφική και Σχέδιο",στο Εργαστήριο Ζωγραφικής και σχεδίου ART PALACE στη Ρόδο.

  • Το 2013 παρακολούθησε ένα κύκλο μαθημάτων σε Ζωγράφο και Αγιογράφο στη Ρόδο.
  • Το 2014 παρακολούθησε ένα κύκλο μαθημάτων στο Εικαστικό Καφενείο, με την ζωγράφο Κωνσταντινίδου Μαριέλα .
  • Το 2016 παρακολούθησε  μαθήματα εικαστικών στο Ιδρυμα Σταματίου στην Ρόδο.
  • Το 2019 αποφοίτησε  απο  το τμήμα εικαστικών,  της σχολής ΑΚΤΟ.                                                        

Συμμετοχή με 4 εργα, στην Εκθεση Ζωγραφικής του Συλλόγου Εικαστικώνν Δωδεκανήσου, στο Νεστορίδειον Μέλαθρον,  19/12/18-4/3/19.

Aτομική έκθεση ζωγραφικής  στην Gallery Διώνη  στην Νίκαια, 10-20 /5/2019 (46 έργα) 

Συμμετοχή με 5 έργα στην έκθεση ζωγραφικής της Ένωσης Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπέρ καρκινοπαθών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας Σοφία Λασκαρίδου, 5-8/11/2019.

Συμμετοχή με 4 έργα στην έκθεση ζωγραφικής της Ένωσης Εικαστικών ΛΑΝΑΣΣΑ υπέρ καρκινοπαθών, στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, 26/11/2019-1/12/2019.

Kριτική του Γιώργου Δόλγυρα  για την καλλιτεχνική μέχρι τώρα δραστηριότητα της Αγαθής Γαλανοπούλου

Ουτοπικός Έρωτας

«Ουτοπικός έρωτας», θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος μίας έκθεσης της εικαστικού- γιατρού Γαλανοπούλου Αγαθής. Καθώς τα έργα της διέπονται από έναν αχαλίνωτο ερωτισμό και μια συναισθηματική έντονη ιδανικότητα που εξιδανικεύουμε οι άνθρωποι για την ζωή αλλά σπανίως ως ποτέ δε κατορθώνουμε, οπότε και συμβιβαζόμαστε. Χοροί στην βροχή, σε πόλεις ή σε ερημιές από ζευγάρια ερωτευμένα, διαδέχονται παιδιά στο πρώτο τους φιλί, την πρώτη τους αγκαλιά ή να πιάνουν σφιχτά σε έναν παιδικό έρωτα τα χέρια. Οι μελωδίες της ευτυχίας διαδέχονται η μία την άλλη. Και ένας έρωτας μεγαλειώδης και απέραντος ως κινηματογραφικός διέπουν τα έργα της καλλιτέχνιδος. Φυσικά ξεχωρίζουν και πιο πεσιμιστικά έργα της όπως η «κατάθλιψη» και τοπία όπου συναντάμε μόνες κοπελίτσες ή γυναίκες να περιπλανιόνται αναζητώντας τον έρωτα. Ένας παραμυθένιος κόσμος ξεχύνεται μπροστά μας μέσα από τα έργα της. Πολλά από αυτά θα ήταν ιδανικά για να κοσμούν ένα παιδικό δωμάτιο. Άλλα την κρεβατοκάμαρα μίας ρομαντικής ψυχής και κάποια το σαλόνι ως πιο φαντασμαγορικά, αλληγορικά και ιδιαίτερα.

Το σύνολο πάντως γαληνεύει σίγουρα την ψυχή και μπορείς να ταξιδέψεις μαζί με την ζωγράφο στις αναζητήσεις της σε έναν κόσμο όπου απουσιάζουν όλα τα δεινά του πραγματικού κόσμου, όπως η λύπη, η απόγνωση, η μελαγχολία και η πίκρα (φυσικά υπάρχουν και αυτά, αλλά είναι αισθητά λιγότερα). Θα το χαρακτήριζα ως μία ανάσα δροσιάς και ελευθερίας το ταξίδι αυτό, ειδικά λόγω της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί σε όλους μας η πανδημία. Προσωπικά έχοντας επισκεφτεί εκθέσεις της ίδιας γέμισα θετικά συναισθήματα και ένιωσα την ανάγκη να αγαπήσω και να αγαπηθώ, προβληματίστηκα και με κάποια έργα της για τον πόλεμο, την φτώχεια και την μελαγχολία της ζωής.

Εν κατακλείδι. Το έργο της εικαστικού – ιατρού Γαλανοπούλου Αγαθής είναι απλό, λιτό, κατανοητό χωρίς να’ ναι ιδιαίτερα επιτηδευμένο προσπαθώντας να αγγίξει κάποιο μεγαλείο αλλά αγγίζει τις καρδιές τόσο του απλού ανθρώπου όσο και του πιο μορφωμένου διανοούμενου. Ένα έργο προσιτό σε όλους και αυτό είναι το βασικό για έναν καλλιτέχνη. Να είναι προσεγγίσιμος και κατανοητός ώστε ο κόσμος να μπορεί να συναισθανθεί μαζί του. Να μη μεγαλοπιάνεται χτίζοντας παλάτια μοναδικότητας και να κάθεται στον θρόνο, ενός μεγαλείου απροσπέλαστου στους πολλούς,  νιώθοντας ξεχωριστός. Ζούμε στα χρόνια της υποκρισίας, του ψέματος και του δήθεν και ευτυχώς για την συγκεκριμένη καλλιτέχνη απέχει από αυτό ρίχνοντας τα βέλη του έρωτα, τα οποία ξεχειλίζουν από συναισθήματα και τρυπάνε τις καρδιές του κάθε ανθρώπου, κάνοντας τον να νιώθει μοναδική οντότητα του κόσμου αυτού.                                                                     

Γιώργος Δόλγυρας :Συγγραφέας                   

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

ΕΡΓΑ